Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-08 16:26:00

Helsinki határozat: Ujhelyi szerint a Fidesz hazudik és vereséget szenvedett

Hiába próbálja a fideszes propaganda-gépezet sikerként beállítani az Európai Néppárt kongresszusán történteket: a valóság az, hogy Orbánékkal szabályosan feltörölték a padlót Helsinkiben – írta csütörtökön megjelenő közleményében Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. Szerinte „elég csak Donald Tusk, az Európai Tanács jobboldali elnökének rendkívül kemény szavaira hivatkozni, amiben világossá tette: a Fidesznek semmi köze a valódi kereszténydemokráciához”.

Helsinki határozat: Ujhelyi szerint a Fidesz hazudik és vereséget szenvedett

Ujhelyi úgy látja: „a NER-delegáció teljesen nevetségessé tette magát azzal, hogy az itthoni kuruckodó szövegeléssel szemben most bólogatva megszavazta az Európai Néppárt határozatait”. Ezek a határozatok ugyanis – írja Ujhelyi – „kimondják például, hogy a tagállamoknak befogadóbbnak kell lenniük az uniós intézményektől érkező tanácsokra”. De – folytatja Ujhelyi – „kimondták azt is, hogy a Néppárt ösztönzi a nemzeti menekültügyi rendszerek harmonizációját az EU tagállamaiban, mert szerintük ezzel lehet biztosítani a menekültekkel szembeni egyenlő bánásmódot az egész Unióban”.

A szocialista képviselő szerint „történt ennél súlyosabb is: az Európai Néppárt ugyanis elfogadta a jobboldal Sargentini-jelentését, a Fidesz pedig zavarodottan megszavazta azt”.

„Elég a narancsos kamuzásból, ideje van az igaz beszédnek! Bármit hazudik is a Fidesz, a Néppárt kongresszusa által elfogadott határozat értékként hivatkozik a „liberális demokráciára” és egyértelművé teszi, hogy a populizmus és nacionalizmus összeegyeztethetetlen a jogállamisággal, illetve a demokráciával” – folytatódik az MSZP-s EP-képviselő közleménye.

Ujhelyi úgy véli: a néppárti határozat több kitétele „csattanós pofon Orbán Viktorék illiberális arcán”.

„A Fidesz teljes zavarodottságát az is jól mutatja, hogy a magyar miniszterelnök maga ismerte be kongresszusi beszédében: az Európában zajló negatív folyamatokért az uniós intézmények jobboldali vezetőit, a Néppárt prominenseit terheli a felelősség” – teszi hozzá Ujhelyi, aki szerint „eddig is nevetséges volt, amikor Orbán a „bukott brüsszeli elit” elkergetéséről szónokolt a magyar választóknak, hiszen ő maga is tagja ennek a körnek, de most már egyenesen szánalmassá vált, ahogyan egymás után tapsolta meg az általa bukott elitnek nevezett elvbarátait”.

Az Európai Néppárt Helsinkiben elfogadott határozatának tervezetében eredetileg két helyen szerepelt a „liberális demokrácia” kifejezés. A végül elfogadott határozatból az egyik kitétel kikerült, a másik viszont bent maradt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink