Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-08 12:07:00

Elios-ügy: Itt az OLAF válasza arra, hogy megszűnt a nyomozás

Semmit nem von le az OLAF megállapításaiból az, hogy Magyarországon megszüntették a nyomozást Elios-ügyben – ez derült ki az OLAF ATV-nek adott válaszából. Hozzátették: az Európai Bizottság nyomon követi az ügyben tett ajánlásokat.

Elios-ügy: Itt az OLAF válasza arra, hogy megszűnt a nyomozás

Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást az Elios Innovatív Zrt.-vel szemben - jelentette be szerdán az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az Európai Csalás Elleni Hivatal eközben a következő választ adta az ATV-nek az ügy lezárásával kapcsolatban. Mint írták, törvényszéki szempontból a nemzeti igazságszolgáltatás feladata eldönteni, hogy követi vagy sem az OLAF által megfogalmazott ajánlásokat. Ha viszont nem indult eljárás nemzeti szinten, az nem érvényteleníti az OLAF megállapításait, vagy pénzügyi visszaélésre talált bizonyítékokat. A pénzügyi szinten az Európai Bizottság jelenleg is nyomon követi az ügyben tett megállapításokat.

„Az OLAF-vizsgálat kiderítette, hogy nem csak súlyos szabálytalanságok voltak a projektek nagy részében, de bizonyítékok vannak érdekütközésre is” – hangsúlyozták az ATV-nek megküldött válaszban.

Az ORFK szóvivője, Gál Kristóf tegnap azt közölte az MTI-vel, hogy a nyomozást az OLAF, vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal ajánlásai alapján rendelték el. A több település közvilágításának LED-lámpás korszerűsítését végző cég elleni eljárásban a Nemzeti Nyomozó Iroda jelentős mennyiségű iratanyagot foglalt le és vizsgált meg. Mint ismert, az OLAF korábbi jelentése szerint szervezett csalási mechanizmust építettek ki az Elios Innovatív-hoz kötődő 17 közbeszerzés körül. A csalás elleni hivatal szerint az önkormányzatok több pályázatot is úgy írtak ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg, a megrendelő a lehető legtöbbet fizesse, tehát az elvégzett munkákat túlszámlázták.

A minden részletre kiterjedő nyomozás ezeket a megállapításokat nem támasztotta alá, ezért a nyomozást megszüntették - mondta az ORFK szóvivője.

A Népszava ma arról számolt be, hogy újabb uniós vizsgálat indulhat Magyarország ellen, miután a magyar rendőrség megszüntette a nyomozást az Elios ellen A lapnak Ingeborg Grässle az EP költségvetési ellenőrző bizottságának az elnöke elmondta: a testület megvizsgálja, hogy miért szüntette meg a rendőrség az eljárást a korábban Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó cég ellen.

A képviselő szerint ugyanis az Unió csalás elleni hivatala komoly bizonyítékokat találat arra, hogy csalás történt a pályázatokkal kapcsolatban. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője pedig azt mondta: biztosra vehető, hogy Magyarország elbukja azt a 13 milliárd forintot, amely érintett az ügyben.

atv.hu

További belföldi híreink