Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-08 20:13:00

Bangóné: betilthatják a karácsonyi ételosztásokat

A karácsonyi ételosztásokat is betilthatják az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerint, ha hatályba lép Semjén Zsolt törvényjavaslata. A jogszabály ugyanis ünnepeken bizonyos területeket csak állami rendezvényeknek enged használni. Halász János, a Fidesz frakciószóvivője azt mondta: ezzel az ünnepek méltóságát védik, Bangóné Borbély Ildikó pedig szerinte: sületlenségeket beszél.

 

 

Semjén Zsolt kedden nyújtott be törvényjavaslatot, amely szerint az ünnepnapokon bizonyos területek nem minősülnek mindenki által korlátozás nélkül igénybe vehető közterületnek. Október 23-án ilyen terület például a Bem tér. A javaslatot azzal indokolják, hogy így az ünnepeken kizárható, hogy versengés alakuljon ki a területek lefoglalásakor a közélet szereplői, a pártok és a civil szervezetek között.

A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet szerint: a javaslat durva és nyílt jogkorlátozás. „Ez teljesen szembemegy mind az alkotmánybírósági, mind a strasbourgi gyakorlattal, ami azt mondja, hogy a közterületek használata tüntetési célra, demonstrációra, felvonulásra ugyanolyan elfogadható, mint mondjuk a közlekedésé, közlekedésre használat” – mondta Híradónknak Döbrentey Dániel, a társaság jogi munkatársa.

A javaslat nem csak a nemzeti ünnepekre vonatkozik, korlátozza a közterület-használatot a karácsonyi időszakban is. Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerint önkormányzati rendeletekkel akár olyan területekre is kiterjeszthetik a korlátozást, amelyek a törvényjavaslatban most nem szerepelnek.

„Én azt sejtem, hogy az ételosztásokat akarják betiltani ezzel a rendelkezéssel, nem fér bele a NER rendszerébe az, hogy amúgy ők azt kommunikálják, hogy minden jó és happy Magyarországon, és novembertől azt lássák az emberek, hogy a Blaha Lujza téren tömegével állnak sorba ételért és egy kis csomagért”- vélekedett Bangóné Borbély Ildikó.

Halász János, a Fidesz frakciószóvivője azt mondta: Bangóné Borbély Ildikó sületlenségeket beszél. „Az ellenzék és a Soros-szervezetek már megint feleslegesen hergelik magukat és az embereket. Nem sért itt senki semmilyen jogot, egyszerűen csak az ünnep méltóságát kívánjuk megőrizni ezzel a javaslattal” – mondta Halász János.

A Fidesz frakciószóvivője az ATV Híradónak azt is mondta: nem csak olyan helyszínek szerepelnek a javaslatban, ahol ellenzéki tüntetéseket szerveztek korábban, hanem olyanok, ahol ünnepségeket szoktak tartani, akár állami ünnepségeket is.

atv.hu

További belföldi híreink