Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-07 18:06:00

Kiverte a biztosítékot a pártoknál Semjén javaslata

Közleményekben reagáltak a parlamenti pártok arra a javaslatra, mely szerint nemzeti vagy vallási ünnepeken, gyásznapokon, valamint emléknapokon sem lehetne tüntetni állami és önkormányzati helyszíneken.

Kiverte a biztosítékot a pártoknál Semjén javaslata

Ahogy beszámoltunk róla, a miniszterelnök-helyettes által jegyzett javaslat arról szól, hogy nemzeti vagy vallási ünnepek, gyásznapok, emléknapok idején az események állami és önkormányzati helyszínein nem lehetne tüntetést szervezni. Nem csak a tüntetés napján, hanem már az felkészüléskor sem lehetne demonstrálni a helyszínen. A törvény azt viszont nem határozza meg, hogy mennyi a felkészülési idő.

Jobbik: a hatalom retteg a néptől

A Jobbik reakciójában úgy vélte, „a „kétharmados” hatalom valamiért retteg a néptől”. Mint írják, „úgy tűnik, a gyülekezési jog korlátozása nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Jobbik október 23-i megmozdulása megmutatta: nem sikerült az kormánykritikus tüntetőkből csendes, senkit és semmit nem akadályozó hallgatóságot faragni”. Úgy vélik, ezért próbálják meg „kilőni” a fontosabb közterületekről mindazokat, akik „nem hajlandóak fejet hajtani a rezsim előtt”. „A Jobbik a bolsevik-típusú hatalomgyakorlás újabb lépésének tartja Semjén Zsolt javaslatát, amely alaptörvény-ellenesen kitiltaná az ellenzéki rendezvényeket az ország emblematikus közterületeiről”- közölte az ellenzéki párt. Hozzátették: „nem fog menni, nem fogjuk hagyni! A nép nem betiltható, nem kitiltható!”

MSZP: visszaadjuk a félelemmentes Magyarországot

Az MSZP közleménye szerint „a hatalom retteg az európai Magyarországot megálmodó emberek és az Európa-párti erők szövetségétől”. Közölték, hogy a szocialista párt „mindent elkövet azért, hogy visszaadja a félelemmentes, demokratikus Magyarországot, visszaadja az alapvető emberi jogokat, visszaadja a gyülekezés szabadságát, visszaadja a független igazságszolgáltatást, és visszaadja az ellopott EU-s forrásokat is azoknak, akiket illet: a magyar embereknek!”

DK: betiltanák a tüntetéseket

A DK is elfogadhatatlannak tartja a törvényjavaslatot, szerintük ez a gyülekezési jog korlátozása lenne. „Az Orbán-rendszer úgy módosítaná a gyülekezési törvényt, hogy az állami ünnepségek közelében, ahol Orbán Viktor beszédet mond, ne lehessen tüntetni. Régen megszokhattuk, hogy Orbán csak mikrofonállványoknak ad interjút, politikusi vitákban nem vesz részt, mostantól azonban a tüntetéseket is betiltaná”- olvasható a párt közleményében.

Arató Gergely frakcióvezető-helyettes azt is közölte, hogy véleményük szerint a gyülekezés jogának korlátozásával alapvető emberi jogot sértene a kormány és „a nemzeti ünnep egész Magyarországé, a magyar embereké, nem pedig Orbán Viktoré”.

„Az európai magyarok nem fogják annyiban hagyni, hogy megfosszák őket alapvető jogaiktól, és korlátozzák őket abban, hogy méltó módon megemlékezhessenek a nemzeti ünnepekről”- tette hozzá a politikus.

A Liberálisok az Európai Bírósághoz fordulhatnak

A Liberálisoknak sem tetszett Semjén Zsolt javaslata, ők azt írták, hogy a módosítás „szembemegy az alapvető emberi jogokkal és egyértelmű célja, hogy ellehetetlenítse az ellenzék által szervezett tüntetéseket”. Közölték, hogy a törvény lehetőséget teremtene a gyülekezési jog korlátozására, és a kormánykritikus hangok elhallgattatására. „A Liberálisok felszólítják a miniszterelnök-helyettest, hogy vonja vissza a tervezett módosítást!”- olvasható a párt közleményében, mely szerint, ha mégis elfogadnák a törvényt, az Európai Bírósághoz fordulnának jogorvoslatért.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink