Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-05 18:01:00

Tállai a cafeteriáról: Jövőre is megmarad a rendszer

Az LMP-s Demeter Márta érzékeny adatokba való betekintési jogáról és a CEU-ról szóló megállapodásról is szó volt az azonnali kérdések további részében hétfőn az Országgyűlésben.

Tállai a cafeteriáról: Jövőre is megmarad a rendszer

2019-ben is lesz cafeteria-rendszer, a piaci verseny kikényszeríti a munkáltatóktól, hogy a munkavállalóknak megfizessék - így válaszolt a parlamentben a kérdések órájában Tállai András, amikor az ellenzéki Tordai Bence (Párbeszéd) nekiszegezte, hogy a cafeteria adókedvezményének a megszüntetésével 2 millió munkavállaló jár majd rosszabbul, és 400 ezer forintjuk esik ki, az egyik szakszervezet számításai szerint. Az ellenzéki politikus megszorítással vádolta a kormányt.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára ezt visszautasította, és fontosnak nevezte a cafeteria-rendszer átalakítását, de mint mondta, az Országgyűlésnek meg kell szüntetni, hogy a munkavállalóknak munkabér helyett kedvezményt, utalványt adnak. Tállai András azzal érvelt, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt héten a Munkástanácsok és a Liga szakszervezetek vezetőivel tárgyalt és a munkavállalói támogatásokat érintő felvetéseikre azt mondta: amennyiben a dolgozók támogatási-rendszerének átalakítására vonatkozóan a szakszervezetek javaslattal élnek, a kormány kész megvizsgálni azokat. A tanácskozáson szó esett a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról is, amelynek kapcsán Varga Mihály azt mondta, hogy az emelés mértékéről a munkaadói és munkavállalói oldal képviselőinek kell megállapodniuk - emlékeztetett a parlamentben az államtitkára.
Tállai András azt nem mondta, de válaszából kiolvasható: nem zárható ki, hogy van olyan kormányzati elképzelés, hogy összekötik a bértárgyalásokat a cafeteria-kérdéssel.
 
Most nem hülyézték le Demetert, gátlástalannak nevezték

Korlátozható-e az LMP-s Demeter Márta joga, hogy titkos információkba betekintsen, míg ki nem derül az igazság? - kérdezte az azonnali kérdések órájában a fideszes Ágh Péter Németh Szilárdot, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárát. Ágh Péternek túl kellett kiabálni a bekiabáló képviselőket, az ellenzéki oldalon olyan nagy volt a felháborodás a "demeterezés" miatt. A fideszes politikus szerint Demeter Márta "gátlástalan", és ez "a legpéldátlanabb eset a rendszerváltás óta", mert az LMP társelnöke senkitől sem kért bocsánatot, amiért azt állította, hogy a miniszterelnök lánya utazott haza Ciprusról egy ENSZ-misszióról honvédségi gépen, holott az egy katona kislánya volt.

Németh Szilárd azt válaszolta, hogy "az LMP kezében van a lehetőség", mert a párt tudja visszahívni a rendészeti és honvédelmi bizottságból az alelnök képviselőt,  a parlamentből is (az LMP-frakció csak a szakbizottság alelnöki posztjáról tudja visszahívni - a szerk.). Demeter Márta - akit ezúttal nem hülyéztek le -, személyes érintettség okán szólalt fel, és azt mondta: látja, hogy megint megvolt a "napi Demeter", de politikai színház helyett inkább kezdjen el dolgozni a kormány - tanácsolta Németh Szilárdnak, hozzátéve: inkább azokkal a nemzetbiztonsági kockázatokkal kellene foglalkozni, amiket a kormány idézett elő.
 
Kunhalmi a CEU elleni "koncepciós eljárásról" kérdezte az igazságügyminisztert
 
Mikor írja alá a kormány a CEU-ról megszületett megállapodást? - kérdezte Kunhalmi Ágnes.  Az MSZP-s politikus szerint a CEU a feltételeket, melyeket megfogalmazása szerint a kormány "egy koncepciós perben támasztott feléjük", teljesítette, mert az amerikai Bard College-dzsal a szerződést megkötötték, elindult két képzésük, most már épület is van, "akárnilyen anakronisztikus módon önök ezt egy kulipintyónak nevezik" - tette hozzá. Az MSZP-s politikus azt kérdezte: milyen alapon gondolja a kormány, hogy a Bard College-on  nem kezdődött el képzés, szét lehet-választani a Közép-Európai Egyetemet és a CEU-t, és ha az Oktatási Hivatalra bízza a kormány a tárgyalást, miért gondolják, hogy a közvélemény nem kezeli politikai kérdésként továbbra is a CEU ügyét.
 
Trócsányi László igazságügyminiszter válaszának a lényege azt volt, hogy ez egy nagyon érzékeny és fontos kérdés, "a Soros úr által közvetve vagy közvetlenül tulajdonolt egyetemnek kettős identitása van, s nem lehet igazán megfogni, melyik identitásról beszélünk. A Közép-európai Egyetem rendezetten működik, de van számos akkreditáció Amerikában, ami mind magyar képzésekre van építve, magyar tanárokkal, amit nem ellenőrzött le igazából senki - hangoztatta Trócsányi László, hozzátéve, hogy a CEU számos bizonytalanságnak van kitéve, elég ha csak az uniós luxembourgi bírósági vagy az itthoni alkotmánybírósági eljárásra gondolunk.

Pánikkeltésre nincs ok szerinte, a "Soros-egyetem" működik, azt meg a magyar kormány nem szereti, ha zsarolják - célzott a CEU rektorának nyilatkozatára, miszerint, ha nem lesz december 1-ig aláírt kormányközi megállapodás, elköltöztetik Bécsbe az amerikai diplomát adó képzéseiket. "A Bard College-ról tényleges információkkal nem rendelkezünk, jelenleg időelőtti a kérdés", mondta Trócsányi László, aki szerint tárgyalni kell. Kunhalmi Ágnes szerint a CEU elleni színtiszta koncepciós eljárással nem őt, hanem az Trump-adminisztrációt és az amerikai nagykövetet "kérdőjelezi meg a kormány". Megvenne-e olyan ingatlant, aminek a jogi helyzete nem rendezett? - kérdezett vissza az igazságügyminiszter.

Ajánlom

További belföldi híreink