Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-05 17:00:00

Elemző: tovább emelkedhetnek az ingatlanárak

Kevés a képzett munkaerő, drágák az építőanyagok, megszűnik a kedvezményes lakásáfa, a kibővített CSOK miatt pedig tovább nő a kereslet.

Elemző: tovább emelkedhetnek az ingatlanárak

A kormány még az idén bevezetné a kibővített CSOK-ot, ami főleg a vidéken lakást vásárlóknak lenne kedvező, mert ott akár minimális önerővel is lakáshoz juthatnak. Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta az ATV Start műsorában, hogy a fővárosban egy 60 nm-es új lakás átlagos ára 45,9 millió forint, vagyis több mint 750 ezer forint a négyzetméter ár, amibe beépül a magas telekár, a munkaerőhiány miatti többletköltség, és a magas építőanyagár. Ráadásul az igényekhez képest viszonylag kevés új lakás épül Budapesten.
   
Egy kétgyermekes családnak 35 millió forintot kell letennie a 10 milliós CSOK mellé, amit kedvezményes kamattámogatással vissza kell fizetni, és ebben nincs benne a vissza nem térítendő 2,6 millió forintos támogatás - magyarázta a szakértő. Enyhíthet a helyzetükön, ha van eladható lakásuk, ami 15- 20 millió forintot is jelenthet.
   
Balogh László említette, hogy

a vidéki városokban, például Békéscsabán, Nagykanizsán, Miskolcon kevesebb mint 10 millió forint önerő is elég a CSOK mellé, és a vissza nem térintendő 2,6 milliós támogatással együtt akár önrész nélkül is lakáshoz juthatnak.


 
A kibővített CSOK alapvetően a kétgyermekes családoknak kedvez, mert ők eddig csak a 2,6 milliót kapták meg, de most nekik is jár a 10 milliós kedvezményes hitel. Mivel a  szabályok azt is megszabják, hogy a jövedelem hányadrésze terhelhető a törlesztőrészlettel, így az alacsonyabb kamatozású hitellel járó  alacsonyabb törlesztőrészlettel azok is megkaphatják a hitelt, akik eddig piaci alapon nem juthattak hozzá - magyarázta Balogh László.
   
Felmerült a kérdés, mi lehet a háttere, hogy elvették  a lakástakarék állami támogatását. Balogh László szerint gazdasági szempontból több indok is lehet. Átalakulóban van a lakástámogatási rendszer, amiben most a CSOK-nak van nagyobb szerepe, de az jelenleg csak lakásvásárlásra használható. De ha helyettesíteni akarják a lakástakarék állami támogatását, akkor a felújítást, korszerűsítést is támogatni kellene, amire nagy szükség van, mert kevés a jó minőségű használt lakás.
   
Balogh beszélt arról, hogy a CSOK-nál 10 év kell, hogy a bevállalt gyerekek megszülessenek, de hozzátette, hogy ha nincs még gyerek, és előre vállalják be, óvatosnak kell lenni, mert ha  valami ok folytán nem sikerül "teljesíteni", akkor jóval több pénzt kell visszafizetni. Említést nyert, hogy 2018-ban ismét megindult a lakásárak emelkedése, részben a megszüntetett kedvezményes lakásáfa miatt, részben mert a CSOK miatt  nőtt a kereslet. Sőt még további lakásár emelkedés várható Balogh László szerint, akitől azt is megtudtuk, hogy a legnépszerűbbek a kicsi, 20-40 négyzetméteres lakások, melyek már 25-35 millió forintba kerülnek.

 

Ajánlom

További belföldi híreink