Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-05 07:17:00

Az Oktatási Hivatal közvetlenül is kérhet majd információkat Amerikából a CEU-ról

A kormány a felsőoktatási törvény módosítását tervezi, a javaslatot már benyújtották a parlamentnek. Ennek egyik passzusa lehetővé teszi az Oktatási Hivatal számára, hogy közvetlenül kérjen információkat külföldi egyetemekről. Azaz, adott esetben arról, hogy a CEU teljesítette-e Amerikában a felsőoktatási törvény követelményeit.

A kormány a felsőoktatási törvény módosítására készül, az erre vonatkozó javaslatot már be is nyujtotta az Országgyűlésnek. A tervezet szerint módosul a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működésére vonatkozó rész is: a jövőben az Oktatási Hivatal "meghatározott követelmények bizonyítása érdekében" a külföldi felsőoktatási intézményekkel, illetve azok felsőoktatási tevékenységével kapcsolatban "a származási állam oktatását irányító szervét közvetlenül keresheti meg". Azaz, ha az Oktatási Hivatal vizsgálni/ellenőrizni szeretné, hogy például a CEU teljesítette-e az amerikai diploma kiadásához szükséges feltételeket - van-e valós képzési tevékenységet folytató amerikai kampusza -, akkor akár közvetlenül New York állam oktatási hivatalához is fordulhat majd információkért.

Az már kiderült, hogy az Oktatási Hivatal eddig nem vizsgálta a CEU papírjait, így azt sem, hogy teljesítette-e a törvényi feltételeket. Ez - kormányzati nyilatkozatok szerint - 2019. január elseje után lesz lehetséges (addigra viszont lejár a CEU számára a határidő).

A most benyújtott felsőoktatási törvényjavaslatban más olyan változtatás nem látszik, ami megkönnyítené, hogy a CEU 2018. december 31-re, a korábban megszabott határidőre elfogadottan teljesíteni tudja a feltételeket, hogy az amerikai diplomát adó képzései Budapesten maradhassanak. Az egyetem már többször közölte, hogy a Bard College-dzsal kötött megállapodással - illetve egy New Yorkban indított képzéssel - teljesítette a magyarországi működéséhez szükséges feltételt, de a kormány semmilyen hajlandóságot nem mutat, hogy aláírja New York állammal a megállapodást ebben az évben.

Az elmúlt hetekben az is világossá vált, hogy a kormány részéről nem fogadják el a CEU amerikai kampuszát. Palkovics László innovációs miniszter a 168Órában vonta kétségbe, hogy egy valós anyaegyetemről lenne szó, Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes pedig a Hír tv-ben "szélhámosságról" beszélt, azt mondta, hogy a CEU amerikai egyeteme nem létezik, az csak egy "normál lakóház", a kormányközeli portálok pedig "kulipintyónak" titulálják a CEU képzési helyét.

A CEU rektora két hete egy sajtótájékoztatón mondta el, hogy ha december 1-ig a kormány nem írja alá az államközi szerződést, akkor az amerikai diplomát adó képzéseiket Bécsbe költöztetik. A kormánykommunikáció szerint ez csak politikai blöff, a CEU nem költözik. Schöpflin György fideszes EP-képviselő az atv.hu-nak adott interjújában pedig azt mondta: a kormány nem engedhet Michael Ignatieff zsarolásának, a Fidesz megítélése pedig a mostaninál már úgysem lesz rosszabb.

David B. Cornstein amerikai nagykövet korábban határozottan kiállt a CEU-megállapodás mellett, a kormánypárti sajtóban viszont már arra utalnak, hogy valószínűleg ő is belátta, hogy a törvényeket a CEU-nak is be kell tartania. Az Európai Néppárt a héten szerdán-csütörtökön Helsinkiben tartja a kongresszusát, melyen az EP-választási lista vezetőjét, a "csúcsjelöltet" is megválasztják. Az elsőségért Manfred Weber néppárti frakcióvezető és a finn Alexander Stubb versenyeznek. Orbán Viktor Webert támogatja. A kongresszuson a Fidesznek is alá kell majd írnia azt a közös nyilatkozatot, melyben az európai alapértékek mellett állnak ki. A kiszivárgott hírek szerint azonban a dokumentum a civil szervezetek fontosságának elvét tartalmazza, a CEU szempontjából meghatározó tanszabadság melletti kiállás viszont nem szerepel a most megismert tervezetben.

A kormány most benyújtott javaslata enyhíti a 65. életévig tartó, magasabb vezetői megbízásról szóló szabályozást. Eszerint, ha a rektori pályázat kiírásának a napján a pályázó még nem töltötte be a 65. életévét, de azt a megbízása alatt betölti, akkor a vezetői megbízása további egy alkalommal meghosszabbitható.

Vannak olyan rektori megbízások, melyek már 2019. márciusában lejárnak. A javaslat szerint az ezen pozíciókra szóló pályázatokat már idén szükséges kiírni ahhoz, hogy az új megbízások időben megtörténhessenek - szól az indoklás.

Az oktatói munkakör betöltésének 70. életévig szóló határideje viszont marad.

Művészeti és sportszakokra való jelentkezésnél kell majd gyakorlati vizsga

A kormány indokoltnak tartja, hogy a kancellári pályázó bíráló bizottságban az intézmény rektora is vegyen részt. Ez a későbbi együttműködés alapjául szolgálhat a rektor és a kancellár esetében - írják.

A javaslat szerint az egyetemi tanári cím adományozásakor indokolt, hogy a rektor beszerezze a Magyar Akkreditációs Bizottság szakvéleményét. Akkor is, ha az egyetemi tanár kinevezésére az MTA, a Magyar Művészeti Akadémia, vagy a Magyar Olimpiai Bizottság kezdeményezésére is sor kerülhet.

Művészeti és sport szakok esetén a javaslat szerint kell a gyakorlati vizsga is. A gyakorlati vizsga célja, hogy a testi és művészeti adottságokat nem nélkülözhető szakok esetében azt is vizsgálhassa az intézmény, hogy a készségek és tehetség alapján ki a legalkalmasabb, hogy felvételt nyerjen.

A javaslat szerint megszűnik a szakváltás lehetősége a felvételi eljárás útján. Az elmúlt 6 év tapasztalata azt mutatja ugyanis, hogy nem segít a hallgatóknak ez a szabály, áttekinthetetlenebbek lettek számukra a kötelezettségeik, de a különböző szakok eltérő költségei is bonyolultabbá tették azokat. 2020. január elsejétől a már hallgatói jogviszonnyal rendelkezőkre is alkalmazni kell majd a szabályt.

A felvételi eljárás és döntés során kizárják a "méltányos" elbírálást. Azonban a javaslat szerint a felvételi eljárások felgyorsulnak, a döntések ellen 15 napon belül lehet fellebezni.

Az államilag támogatott ösztöndíjas hallgatók esetében - akik nem tudják megszerezni a képzésük alatt az oklevelet -, az a kormány célja, hogy ne visszafizessék a képzésükre fordított költségeket, hanem inkább dolgozzanak itthon, Magyarországon. A starisztikák szerint visszafizetés helyett 90 százalék fölötti arányban adnak be kérelmet, hogy inkább munkát vállalnak meghatározott időn belül. A javaslat szerint a hallgatónak a tanulmányi idejével megegyező időtartamot követő 2 éven belül kell elkezdenie dolgozni.

A kormány a doktori képzésekre felvehető magyar állami ösztöndíjjal támogatott létszámot a javaslatban 2000 főben határozza meg.

A javaslat szerint a jövöben a hallgatói normatíva mostani éves 119.000 forintos juttatása 128.520 forintra emelkedik, második lépcsőben pedig 166.600 forintra. A lakhatási támogatás normatívája 60.000 forint helyett 67.200 forint lesz, a tankönyv és jegyzettámogatás, illetve sport-és kulturális tevékenység támogatása pedig a mostani 11.900 forintos éves támogatásról 14.566 forintra emelkedik.

A kormány javaslata szerint kiemelt felsőoktatási intézménnyé nyilvánításra nemzetközi szerződés és a kormány megállapodása alapján is sor kerülhet majd.

A Győri Hittudományi Főiskolát a jövőben Brenner János Főiskolának nevezik - tartalmazza a kormány javaslata.

Ajánlom

További belföldi híreink