Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-04 08:31:00

Belépőt szedtek a szülőszobára érkezőktől egy Borsod megyei kórházban

Háromezer forintot kért az intézmény a szülőszobába belépő hozzátartozóktól arra hivatkozva, hogy fedezniük kell a védőruha árát. Az Európai Roma Jogok Központja szerint ez a szokatlan eljárás jogsértő. Pereltek és győztek: a bíróság első fokon 5 millió forintra bírságolta a kórházat.

Belépőt szedtek a szülőszobára érkezőktől egy Borsod megyei kórházban

A kórházat a panaszok alapján beperlő civil szervezet szerint ugyanis a kórház egyik alapítványának fizetendő, szülőszobai belépő miatt a szegényebb emberek kísérői nem lehettek ott a szüléskor, amivel sérült az egyenlő bánásmódhoz való joguk. A védőruha használata ugyanis kötelező a szülőszobában.

Az egészségügyi törvény szerint a szülő nőnek joga van ahhoz, hogy mellette legyen egy kísérő, akit ő választ magának a szülés alkalmával - hangsúlyozta az RTL Híradónak Muhi Erika, az alapítvány megbízott ügyvédje.

A bíróság ítélete szerint 5 millió forint közérdekű bírságot kell a kórháznak az állam részére megfizetnie, illetve eltiltották az intézményt attól a gyakorlattól, hogy a védőöltözetet pénzért biztosítsa.

atv.hu

További belföldi híreink