Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-01 06:22:00

A szemétügy megoldása is része az Orbán-Tarlós megállapodásnak

Ismét elszállítják a szemetet Pest és Nógrád megyében. A kormány több mint 26 milliárd forintot csoportosított át erre a célra. Az ígéretek szerint hamarosan a budapesti szelektív hulladékgyűjtés is folytatódhat. Az állami hulladékkezelő nem reagált megkeresésünkre, a pártok pedig egymásra mutogatnak azzal kapcsolatban, hogy ki a felelős az elmúlt napokban kialakult hulladék-vészhelyzetért.

 

 

„Katasztrófavédelem, náluk van az ügy” – így válaszolt Orbán Viktor, mikor az ATV Híradója a szemétszállításról kérdezte a miniszterelnököt. Nem sokkal később egy kormányrendelettel átmenetileg megoldódott a probléma. A Pest és Nógrád megyei szemét elszállítása szerda reggel indult újra, miután a kormány 26 milliárd forintot előre odaadott a szolgáltatónak.

„Amit gyakorlatilag a kukaholding számunkra nem biztosított forrást, azt most gyakorlatilag ennek az eljárásnak a keretében a katasztrófavédelem fizeti ki” – mondta az ATV Start című műsorában Gyenes Szilárd. a Zöld Híd Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról is beszélt, ha megkapták volna a finanszírozást, a katasztrófavédelem nélkül megtörténhetett volna az elszállítás.

A nógrádi Nagylóc egyike annak a 116 településnek, ahonnan napok óta nem vitték el a szemetet. Nagy Tibor ugyan örül a szemét elszállításának, de nem ért egyet a megoldással. „De itt az a nagy gond, probléma, akkor viszont hol az a pénz, amit a lakosság befizetett a szemétszállításért. Nem nagyon kapunk csekkeket. Elmaradások vannak a csekkekkel is” – értetlenkedett a helyi férfi.

A szemét az érintett két megyében egy héten belül el fog tűnni, Budapesten viszont továbbra is akadozik a szelektív hulladékgyűjtés. Az MSZP zsákokban hordta a parlament elé a fővárosban összegyűjtött, de el nem szállított szelektív hulladékot. A Fidesz szerint politikai okai voltak a szemétbotránynak, amelynek hátterében az LMP-t sejtik.

Tarlós István Híradónknak kedden elismerte, hogy néhány fővárosi kerületben gond van a szemétszállítással.

A főpolgármester szerint a miniszterelnökkel történt megállapodás része ennek a problémának a megoldása is.

„A szemétszállítás díjának beszedési jogát a főváros, illetve a Fővárosi Közterület-fenntartó visszakapja március elsejei hatállyal, addig is megkapjuk azt a segítséget, azt az anyagi segítséget, azt a járandóságot, amit eddig ütemtelenül kaptunk meg, és a Fővárosi Közterület-fenntartó egész rövid időn belül ezt a hátralékot fel tudja dolgozni” – fogalmazott a főpolgármester.

A Fővárosi Közterület-fenntartó is bízik abban, hogy a kukaholding kifizeti tartozását, a társaság több embert is felvett, így novemberben mindenhonnan elszállítják a szemetet. A kukaholdingot napok óta hiába keresi az ATV Híradója, egyetlen kérdésre sem válaszoltak.

atv.hu

További belföldi híreink