Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-31 15:19:00

Tízmillióból épül kerítés a Hős utcában, jövőre pedig elbontanák a nyomortanyát

Kerítést húzna az önkormányzat és portaszolgálatot élesítene a Hős utcában, egészen addig, amíg el nem bontják a lakótelepet – erről beszélt Kőbánya polgármestere az ATV Start című műsorban. D. Kovács Róbert hozzátette: helyileg már nem orvosolható a probléma, főként a „drogturisták” miatt.

Tízmillióból épül kerítés a Hős utcában, jövőre pedig elbontanák a nyomortanyát

A Hős utca mára egy tárgyiasult fogalommá vált – ezzel kezdte szereplését Kőbánya polgármestere az ATV Start című műsorban. D. Kovács Róbert elmesélte: az 1930-as években alakultak ki azok a lakótelepek (Hős utca, Bihari utca, Illatos út), amelyek a korábbi nyomortelepek kiváltására húztak fel. Valamivel jobb körülmények közé érkeztek ekkor az emberek, mint ahol korábban éltek, hiszen szoba-konyhás lakásokba érkeztek, a mosdó- és fürdőhelyiségek pedig a függőfolyosón voltak.

A Hős utcai lakótelep azóta hírhedt nyomortanyává vált, amire a városvezető szerint a szanálás lehet a végső megoldás, a kerítés pedig egy „köztes lépés”. Arra pedig, hogy Burány Sándor képviselő szerint ez a náci időket idézi, azt felelte: mindez a realitás és helyzet teljes ismeretének a hiányára utal. Hozzátette: nem véletlen, hogy a helyiek nem választották meg képviselőjüknek.

A polgármester szerint teljesen elfogadott dolog, hogy valaki a vagyonát, személyi biztonságát ma Magyarországon akár kerítéssel is védi. Mint mondta, korábban már volt kerítés, ennek látszik is az alapja. A kerítéselemeket viszont ellopták – mondta el. Joggal fogalmazzák meg tehát az ott élők, hogy biztonságban szeretnének élni.

D. Kovács Róbert hangsúlyozta: a Hős utcában sok tisztességes család él, kívülről azonban sokan érkeznek bódítószerért. Szerinte, ha ezek a drogturisták nem járnának be a lakótelepre, biztonságosabb lenne a környék. Ugyanakkor az önkényes lakásfoglalás is jellemző, ami annyit tesz: valaki reggel elmegy, de nem biztos, hogy este haza is tud menni, mert idővel elfoglalhatják a lakását.

A kerítés megépítéséről a társasházi közgyűléseken döntöttek, az önkormányzatnak 56 százalékos többsége van. A kérdésre, hogy a lakók hogyan szavaztak, a polgármester azt mondta: marginális kisebbség volt jelen, minimális tulajdoni hányadot képviseltek. Mint mondta, aki fél a Hős utcai bűnözéstől, az ne fogja nyíltan vállalni a véleményét. A Hős utca egészen más szociokulturális helyzet, mint minden más, normálisan működő társasház, és nem is jellemző, hogy nagy létszámban részt vegyenek ezeken a lakók. Szerinte helyben már nem lehet megoldani a problémát.

Számításaik szerint tízmillió forintot emészt majd fel az új kerítés, a telep őrzését pedig a közös költségből finanszíroznák, amit az önkormányzat egy keretösszegből megelőlegez a társasház részére. A jelenlegi tervek szerint 2019 év végére bonthatják el a Hős utcát. Mint mondta, 2010 óta dolgoznak azon, hogy az épület szanálható legyen. Az önkormányzati tulajdon már üres, nagyrészt a magántulajdonú ingatlanokban élnek, tulajdonosok és önkényes lakásfoglalók is. A kérdésre, hogy három év múlva mi várható a jelenlegi lakótelep helyett, a polgármester azt mondta: remélhetőleg egy szabadidőpark, ahol sportolhatnak a fiatalok.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink