Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-31 09:12:00

Schöpflin a CEU-ról: A kormány nem engedheti, hogy Ignatieff zsarolja

Schöpflin György az atv.hu-nak adott interjúban azt mondja: a CEU rektora brüsszeli támogatással akarta elérni, hogy Orbán Viktor beadja a derekát. "Ez azért nem sikerült, mert a Fidesz hírneve már olyan rossz külföldön a külföldi sajtónak köszönhetően, hogy rosszabb nem lehet. Tehát a Fidesz igazából nem nyer, vagy nem veszít semmit, ha a CEU most elmegy". A Fidesz pedig rég eldöntötte, hogy "elege van ebből a furcsa állapotból" - állítja a Fideszes EP-képviselő, aki szerint lecsengett ügy, hogy a CEU miatt a Fideszt kizárnák a Néppártból.

Schöpflin a CEU-ról: A kormány nem engedheti, hogy Ignatieff zsarolja

Sok európai parlamenti döntéshozó, aki szavazott a Sargetini-jelentésről, csak egy ügyet, a CEU-t említette - ezt Varga Judit, az EU-ügyekért felelős miniszterelnökségi államtitkár nyilatkozta az InfoRádióban. Valóban a CEU miatt szavazták meg a Sargentini-jelentést?

- Én úgy emlékszem arra a bizonyos frakcióülésre, hogy a CEU tényleg komoly szerepet játszott, de azért elég sokan addigra már eldöntötték magukban, hogy másnap az európai parlamenti ülésen ők mindenképpen meg fogják szavazni a Sargentini-jelentést. Ez valószínűleg egy kisebbség volt, a finn delegáció, illetve a svéd delegáció, és aztán ott voltak a habozók. Közülük sok mindenki úgy gondolta, hogy a CEU-ügy tényleg nagyon fontos. Bár az igazság az, hogy mivel a kérdés uniós kötelességszegési eljárás alatt van, már nem lehetett politikai döntést hozni, de ezt akkor senki sem magyarázta meg nekik. A CEU ügyéből egy szimbolikus ügy lett. És amit szintén senki sem említett: addigra az már köztudott volt, hogy a CEU így is, úgy is elmegy Bécsbe.

A CEU nem akart elköltözni Budapestről. Palkovics László miniszter a 168Órának éppen azt állítja, hogy nem költözik a CEU, "nincs CEU ügy".

- A magyar CEU marad, a Közép-Európai Egyetem, de az amerikai része szerintem el fog menni, mert ha nem, akkor miért vették volna meg az Otto Wagner kórházat Bécsben? Az az épület már a CEU-nak a tulajdona, szerintem ezt legalább egy évvel ezelőtt, de lehet, hogy több, kezdték el megtárgyalni. S nem emlékszem pontosan, talán tavasszal írták alá a szerződést. Ez nekem azt mondja, hogy a CEU az amerikai részét áttelepíti Bécsbe.

A CEU rektora, Michael Ignatieff azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy "kitaszítják őket ebből az országból". Ha a magyar kormány nem írja alá december 1-ig a megállapodást New York állammal, akkor költöztetik két képzésüket Bécsbe. Budapest csodálatos város Ignatieff szerint, ragaszkodnak hozzá, semmi szín alatt nem szeretnének elköltözni, de a kormány nem szándékozik aláírni a megállapodást New York állammal, holott ők teljesítették a feltételeket.

- Ezt én el tudom képzelni. Én nem láttam ezt a bizonyos nyilatkozatot.

1993-tól müködnek Budapesten, volt amikor a CEU Politikatudomány tanszéke jobb értékelést kapott, mint az Oxford Egyetemé. Önszántukból miért mennének el?

- Mert szerintem Ignatieff kényelmetlenül érzi magát Magyarországon.

Az alapító Soros György miatt? Mert a kormány szerint  a CEU "Soros egyetem"?

- Részben Soros György miatt, de Ignatieff valahogy azt gondolta a Soros-ügy miatt is  – és ez már az én saját elemzésem -, hogy ő le fogja győzni a Fideszt.

Úgy érti, hogy a kormányt?

- A kormányt, a Fideszt, Orbánt. Azt gondolta, hogy a nemzetközi támogatással - ezért ment Brüsszelbe is -, lehetetlen helyzetbe fogja hozni a Fideszt, és a Fidesz beadja a derekát. Na most, ez nem sikerült. És azért nem sikerült, mert a Fidesz hírneve már olyan rossz külföldön a külföldi sajtónak köszönhetően, hogy rosszabb nem lehet. Tehát a Fidesz igazából nem nyer vagy nem veszít semmit, ha a CEU most elmegy. És azt hiszem, hogy ezt Igantieff félreértékelte. Ő azt hitte, hogy ez egy befolyásolható helyzet, hogy "szürkébb". De ez valójában egy fekete-fehér kérdés. És megint csak a személyes véleményem, de azt hiszem, a Fidesz rég eldöntötte, hogy elege van ebből a furcsa állapotból, hogy itt van egy privilegizált egyetem, ami egyszerre magyar és amerikai diplomát ad ki, ráadásul baloldali egyetem, nem szereti a Fideszt - ezért ha távozni akarnak, akkor menjenek.

Ignatieff épp az ellenkezőjét mondja, hogy ő nem lépett be a politikai térbe, ő nem azért ragaszkodik Budapesthez, hogy egy politikai harcot fenntartson. Ő nem Orbán Viktor ellenzéke. A CEU pedig egy tudományos intézmény, és végezni akarja ugyanazt az oktatási tevékenységet, mint '93-tól, és szeretné ugyanúgy az amerikai diplomát kiadni.

- Hát erre csak egy dolgot mondok: hiszi a piszi.

Miért nem hiszi el?

- Nem hiszem el, mert Ignatieff, akit én nem ismerek nagyon jól, csak párszor találkoztunk, vérbeli politikus és erősen liberális.

Csak volt, Kanadában.

 - Nem, szerintem, hogyha valaki ebbe egyszer belekerül, akkor ebből nem tud kimászni. Ő, azt hiszem, zsigerileg szemléli a dolgokat. Úgy érzi, hogy az, amit a Fidesz csinál, szembe megy minden személyes elképzeléseivel, hitével. Ez egy hitvita. Ő tényleg úgy gondolta - lehet, hogy rosszul tudom -, hogy meg fogja nyerni ezt a meccset. És kiderült, hogy nem. Ha nem lett volna politikai szándék, akkor szerintem a két bürokrácia, tehát a magyar közigazgatás és a CEU le tudta volna tárgyalni a háttérben szépen, csendesen. Altusz Kristóf és  Palkovics László el is mentek Amerikába. De addigra már Ignatieff nyilatkozatai, illetve a brüsszeli szereplése ezt lehetetlenné tette. Egyrészt a magyarországi választások miatt. Belekerült a Soros elleni kampány farvizébe.

A Soros- és CEU-ellenes propaganda kampányt a kormány, Orbán Viktor folytatja.

- Most pedig már az európai parlamenti választások jelentik a problémát.

Manfred Weber néppárti frakcióvezető is azt mondta néhány napja, hogy a Sargentini-jelentést, a 7-es cikkelyes eljárást a civilek és a CEU ügye miatt szavazta meg - a két ügy "védhetetlen és megmagyarázhatatlan". A CEU ügye lehet ok arra, hogy a Fideszt kizárja az Európai Néppárt?

- Most már nem.

Akkor sem, ha a kormány nem írja alá december 31-ig a CEU működéséről a megállapodást?

- Szerintem ez már egy lecsengett ügy. Ignatieff kijelentette 25-én, hogy ők mennek, ha a kormány nem írja alá az államközi szerződést december 1-ig. Na most, ez zsarolás. A kormány nem engedheti meg magának, hogy zsarolás tárgyává váljon, pláne egy egyetemnek a rektora által. Bocsánat, egyetemi szabadság? Rendben, de akkor tartsák be a törvényt. Jogállamiság? Amikor arról van szó, hogy a magyar jog ezt és ezt mondja, azt nem akarják betartani.

A CEU teljesítette a törvényi feltételeket.  New York állam oktatási hivatala igazolta a magyar kormány számára, hogy a CEU a hivatal által regisztrált oktatási tevékenységet folytat New York államban. A Bard College-dzsal pedig egyetértési megállapodást írt alá. A magyar kormány az, aki nem akarja aláírni a megállapodást.

- A magyar kormány nem akarja aláírni...

Mégegyszer: mert a CEU-n már ott van a stigma, hogy "Soros-egyetem"?

- Nem. Hanem azért, mert Ignatieff politikai ügyet kovácsolt feleslegesen, az én véleményem szerint. Ha Ignatieff kimarad ebből tavaly tavasszal, akkor szerintem ezt az egész dolgot el lehetett volna simítani. És azért hozzátenném azt is, hogy a CEU az egészet úgy látta, mint egy háborút.

Orbán Viktor idézte elő "a háborút" Soros György démonizálásával.

- Nem, szerintem ez már nagyon régóta ott van a CEU-ban, hogy ez egy háború a Fidesz ellen. Akármit csinál a Fidesz. Már régóta, sokkal korábban, hogy Ignatieff lett a rektor, a CEU hozzáállása az volt, hogy "mi nem tudjuk lenyelni a Fidesz-kormányt". Hiába kapta meg a szavazatok többségét.

Ön egy évvel ezelőtt azt nyilatkozta nekem, amikor megkérdeztem, hogy valóságos-e az a háttérhatalom, amit Orbán Viktor láttat Soros György mögött, hogy "ez a politika". A kormány ideológiai hadviselést folytat a liberális CEU ellen, ezért volt a gender betiltása is. Azaz, nem arról van szó, hogy a felsőoktatási törvény minden apró feltételének meg kell felelnie a CEU-nak.

- Ez egy folyamat volt. Szerintem eleinte tényleg csak a törvény betartásáról volt szó. Ezt nem volt képes elfogadni a CEU vezetése, és politikai ügyet csinált. Arra már politikailag válaszolt a kormány, mert igazából nem engedhette meg magának, hogy egy egyetem rektora diktálja, hogy mi történjen.

Orbánt úgy ismerik Európában, mint Bethlent vagy Kossuthot

Az Európai Néppártra, a Fidesz pártcsaládja november 8-án Helsinkiben tartja a kongresszusát. Ön azt nyilatkozta,  már eldőlt, hogy a Néppárt kiáll Orbán Viktor és a politikája mellett és közösen fognak kampányolni.

- Kicsit módosítanám. Nem egészen ez a helyzet, hanem hogy a Fidesz ügyét levették a napirendről.

Egyelőre?

- Az európai parlamenti választásokig mindenképpen.

Miért?

- Én nem voltam ott, amikor a néppárti pártvezetők és kormányfők tanácskoztak, de lehet találgatni, például, hogy nem éri meg a Néppártbak az a botrány, amit a Fidesz kizárása elindítana.

A "fekete bárány" maradjon a családon belül, ahogy a Néppárt elnöke, Joseph Daul megfogalmazta?

- Ahogy ezt Daul mondta, igen. Megint csak az én elemzésem: ha megvalósult volna az a forgatókönyv, hogy a Fideszt kizárják, akkor a Fidesz nem tartozik a Néppártnak semmivel és esetleg odaáll az eurokritikus, euroszkeptikus erők mellé, akik amúgy is jól fognak szerepelni a következő EP választáson. És mivel a nyugati sajtó nagyon népszerűvé tette Orbán Viktort az állandó jellegű démonizálással, most már nagyon sok mindenki tudja, hogy ki is az az Orbán Viktor, és hogy mit képvisel. És sok mindenkinek tetszik.

Tehát a Nyugat igazából kreált valamit, amiből most a jobboldal profitál. Tíz évvel ezelőtt kevesen tudták, hogy kicsoda Orbán Viktor. 2016-ban volt egy tüntetés Németországban, most láttam a képet, transzparensekkel, hogy "Orbán mentsél meg", "Orban rettet uns". Ez azért új, érdekes, hogy egy magyar miniszterelnököt ilyen jól ismernek. Nem is tudom, hogy mikor volt egy magyar miniszterelnök ilyen jól ismert Európában. Talán Bethlen, de lehet, hogy Kossuth, amikor kormányzó volt. Tehát ez egy teljesen különleges helyzet, hogy van egy magyar politikus, akit egész Európa ismer. Negatív előjellel, de akkor is ismerik, tudják, hogy ő kicsoda.

Manfred Weber az Euronewsnak nyilatkozott: csalódott, hogy ő nem került fel Judit Sargentini, Guy Verhofstadt és Soros György mellé a Fidesz plakátjára.

- Ezt én nem tudom értelmezni. De lehet, hogy a következő választásokra gondolt, amikor valószínűleg ő tényleg a plakátokon fog szerepelni, bár nem szükségszerűen Sargentini és Verhofstadt társaságában. Ellenkezőleg, feltételezem, ő lesz a Néppárt csúcsjelöltje az EP-választáson.

Weber az Euronews-nyilatkozatával a szintén néppárti Orbán Viktorral szemben pozícionálta magát.

- Ebben a pillanatban. De szerintem később más lesz a hozzáállása, mert neki szüksége van a Fideszre a szavazáson. Daul azt mondta,  jobb a "fekete bárányt" a karámon belül tartani. Weber is ezen a véleményen van.

Weber lesz a néppárti csúcsjelölt?  Lehet erre mérget venni?

- Ebben a pillanatban igen. Nem tudom, milyen erős legyen az a méreg. Ciánkálit nem, de valami mást talán igen.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, hogy csak és kizárólag ebben a felállásban, azaz a finn Alexander Stubbal szemben támogatják Webert.

- Amit én megértek. Elég jól ismerem Stubbot is, kollégák voltunk jó régen.  Nagyon értelmes, sok nyelvet beszél, de nehezen tudom elképzelni, hogy ő most megnyeri a Néppártban a csúcsjelölti választást november 8-án. Stubb nem úgy kezdte a kampányát, hogy mindenképpen ki kell zárni a Fideszt. De rájött, hogy ezzel tud toborozni a Néppárton belül elég sok támogatást. Úgy érzem, az a stratégiája, hogy közelebb viszi a Néppártot Macronhoz, és akkor kialakul egy ilyen "macronos", néppártos valami, ami erősen eurofölderalista.  Ez szerintem erősen megosztaná a Néppártot. A németek ezt semmiképpen nem támogatják, akkor sem, ha megszavazták ellenünk a Sargentini-jelentést. S hogy miért indította el Stubb az egészet? Biztosan tudja, hogy Weberrel szemben ő vesztes helyzetben van, de reméli, hogy amikor pozíciókat osztanak majd az Európai Unióban, akkor ő kérhet valamit. Hogy mit, nem tudom, de mindenesetre akkor talán kap valami európai szintű kinevezést.

Angela Merkel kancellár meggyengülése a hesseni választások miatt - a CDU elnöki posztjáról decemberben már távozik -, hat a Fidesz pozíciójára a Néppártban?

- Nagyon áttételesen. Ebben a pillanatban nagyon úgy néz ki, hogy az lesz a hatása, hogy nem fognak tudni összehozni egy Merkel-Macron szövetséget. Macron nem tudja szétszakítani a Néppártot, nem tudja elindítani azt az európai föderalista gondolkodást, ami Németország nélkül nem megy. És hogyha megnézzük a német politikai palettát, azt látjuk, hogy megosztott, a CDU nem is tudja, hogy most ebbe az irányba menjen vagy egy másikba. Sokan vannak a CDU-ban, akik úgy gondolják, hogy Merkel túlságosan középre vitte a pártot, holott a CDU nem egy hagyományos kereszténydemokrata párt. Másrészt ott vannak az abszolút euroföderalista Zöldek, harmadrészt ott vannak a liberálisok, akik euroszkeptikusok, az AfD-ről ne is beszéljünk. Tehát én nem látom, hogy lenne egy erős Németország, ami most hajtaná a felerősített európai integrációt.

Jövő májusban az EP-választások után szakad  az Európai Néppárt?

- Ez kétesélyes. Lehet, hogy megmaradunk, és akkor olyan 180-an kerülünk vissza az Európai Parlamentbe, tehát mindenképpen lemegyünk a 220-ból. Az is lehetséges, hogy a csúcsjelölt-választás után egy-két delegáció azt mondja, hogy nem, a Fidesszel soha, kilépünk, megvárjuk Macront. A probléma az, hogy még mindig nem tudjuk, hogy Macron mit szeretne. Ha a liberális frakciót, az ALDE-t szeretné magáévá tenni, akkor mi történik a liberálisok frakcióvezetőjével, Guy Verhofstadttal? Van az a mondás az egy csárdában két dudásról…

Varga Judit, az EU-kapcsolatokért felelős államtitkár kilenc évig élt Brüsszelben, a KDNP-s Hölvényi György EP-képviselő asszisztense volt. Egyedül Hölvényi György szavazta meg az Európai Parlamentben az európai, úgynevezett piszkos pénzek mozgásával kapcsolatos határozatot, a fideszes képviselők nem. Az Európai Unióból szabálytalan tranzakciók vagy csalás révén kerülnek ki pénzek unión kívüli területre, a harmadik világba. Ön miért nem szavazta meg az ilyen jelenségek elleni fellépésről szóló határozatot?

- Nem is emlékszem rá.

Ujhelyi István magyar MSZP-s EP-képviselő szerint a brüsszeli Fidesz delegáció azért nem merte megszavazni a határozatot, mert abban pozitív előjellel szerepel az Európai Ügyészség, amihez viszont Orbán Viktor, illetve a kormány semmiképp sem akar csatlakozni.

- Nem arról volt szó, hogy "mertük vagy nem mertük". Ez úgy megy, hogy az Európai Parlamentben mindenkinek megvan a szakterülete, és aztán követjük a szavazólistát. Én úgy szavaztam, ami oda volt írva a szavazólistára, ez a pártfegyelem. Tehát, hogy ebben a jelentésben pontosan mi szerepelt, azt én nem tudom megmondani. A múlt héten csütörtökön másfél órás volt a szavazás. Egy-két dolgot megértettem, volt valami szakszavazás egy Karib-szigetről is. Nagyon jó, nagyon szép, de a tartalmáról ennek sem tudok semmit és nem is a dolgom, hogy ezt tudjam.

De ha azt mondjuk, hogy Európai Ügyészség, azt azért mindenki érti. Az Európai Ügyészséghez miért nem csatlakozik Magyarország? Az ellenzék aláírásokat gyűjt...

- Hát ezt nem tőlem kell megkérdezni.

Ön szerint sem jó ötlet? A korrupcióellenes küzdelem fontos uniós bástyája lenne az Európai Ügyészség.

- Valószínűleg Trócsányi miniszter úr meg tudja mondani, hogy pontosan mi az oka, hogy a kormány elutasítja. A korrupciót már régóta ismétli az ellenzék. Az OLAF nem ezt mondja. Többet nem tudok mondani. A szakértőt kell megkérdezni, és az nem én vagyok.

Ajánlom

További belföldi híreink