Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-30 13:02:00

ZRI: Jelentősen csökkent a Jobbik támogatottsága

Az LMP a biztos szavazói körben 3 százalékot tudhat magáénak, így a párt nem kerülne be a parlamentbe. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 57 százalékkal vezet.

A Fidesz tábora negyed éve ugyanakkora, a múlt hónapban a választókorú népesség 35, jelenleg 36 százaléka támogatja a kormánypártot – írja a 24.hu a ZRI Závecz Research október közepén végzett közvélemény-kutatásának adatai alapján.

A Jobbik nyár végén, ősz elején stabilizálódott, szeptemberről októberre viszont ismét csökkent támogatóinak aránya: 10-ről 8 százalékra estek vissza. Az MSZP tábora, ahogy a múlt hónapban is, most is 7 százalékon áll. A Demokratikus Koalíció 4 százalékon állt, most 1 százalékot javítottak, így 5 százalékot tudhatnak magukénak.
A Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum is 2 százalékon áll, táboruk nagysága nem változott. A Párbeszéd ismét 1 százalékos, ahogy a Mi Hazánk Mozgalom is. A pártnélküliek aránya sem módosult, 34 százalék.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP-nek 57 százalékos tábora van. Ebben az aktív és elkötelezett választói csoportban is szoros versenyben van a Jobbik és az MSZP: előbbi 12, utóbbi 11 százalékos. A sorban a Demokratikus Koalíció jön 7 százalékkal, majd a Momentum 4 százalékkal. Az LMP-nek a biztos szavazói körben 3 százaléka van, a Kétfarkú Kutyapártnak és a Párbeszédnek 2-2 százaléka. A Mi Hazánk Mozgalom a választópolgárok 1 százalékára számíthat.

Jelentősen csökkent a Jobbik tábora

A választások óta a Jobbikban zajló eseményeknek, a korábbi pártelnök távozásának, a nyáron és közelmúltban történő kilépéseknek a következménye lehet, hogy jelentős mértékben csökkent a párt tábora – írja a Závecz Research.

A pártot elhagyók eleinte a fiatalok és a diplomások közül kerültek ki, ezúttal a középkorúak és az érettségizettek körében figyelhető meg az átlagosnál nagyobb elfordulás. A mostani lemorzsolódás további jellegzetessége, hogy alapvetően a kis- és középvárosokban történt. A változások közepette a Jobbik aktuális beágyazottsága egyenletessé vált, szinte minden társadalmi csoportban átlag körüli a támogatottsága. Egyedül a szakmunkás képzettségűek körében – ahol egyébként mindig erős pozíciói voltak – láthatunk magasabb, 12 százalékos szavazói kört.

A Jobbik visszaesése azt is eredményezte, hogy támogatottsága közel került az MSZP-éhez: 1 százalékponttal előzi meg. 

Ez a szoros eredmény magával hozta azt is, hogy néhány társadalmi csoportban a szocialisták megelőzik a Jobbikot. Különösen az idősek körében nagy az előnyük (12 illetve 6 százalék), de a fővárosban (11-7) és az alacsony iskolázottságúak (10-6) körében is valamivel több híve van az MSZP-nek. A Jobbik egyértelműen megelőzi a Szocialista Pártot a 30 év alattiak körében(9 illetve 3 százalék), a szakmunkások között (12-5) valamint a férfiak körében (9-5).

Az adatfelvétel ideje: 2018. október 12-21. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztek volna az országban.

atv.hu

További belföldi híreink