Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-30 13:44:00

Szemétszállítás: A kormány felelősségét firtatja a fideszes polgármester

30-40 milliárddal kellene feltőkésíteni a hulladékgazdálkodást a kormánynak – többek között erről is beszélt Schmidt Jenő az ATV Start című műsorban. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke azt is elmondta: szerinte egy hét múlva helyre állhat a rend a szemétszállítás terén.

 

Egy faramuci jogszabály rendezi ezt az egészet – ezt mondta Schmidt Jenő az ATV Start című műsorában a napok óta problémás hulladékszámítással kapcsolatban. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke hozzátette: igaz, hogy az önkormányzat kötelező feladata a hulladékgazdálkodás, a bevételekkel viszont nem a gazdasági társaságok rendelkeznek, hanem a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt (NHKV). A költségekre is csak minimálisan van ráhatásuk. Hiába kötelező feladat tehát, sok település érdemben semmit nem tud lépni – tette hozzá.

Mint mondta, az önkormányzati rendszernél több mint 400 közszolgáltató volt, viszont nem volt szelektív gyűjtés, és olyan is megesett, amikor több településen egy autó járt, és szedte össze a szemetet. Tab polgármestere arról is beszélt, hogy amikor az ISPA-csatlakozás és egyéb uniós források időszaka volt, akkor Magyarország vállalta, hogy a hulladékgazdálkodásban milyen irányt vesz. Ekkor különböző fejlesztések voltak láthatóak, de mivel ez nem megfelelő ütemben folyt, ezért jött az ötlet – tette hozzá –, hogy el kell venni az önkormányzati szektortól.


A másik dolog, hogy a kormány „belekormányozta” magát a rezsicsökkentésbe, amivel 10% bevételtől estek el a hulladékgazdálkodási cégek, miközben a költségek megemelkedtek (pl.: lerakási adó). 

Mint mondta, durván 20-25% a bevételcsökkenés és költségnövekedés aránya.

Pozitívnak tartja, hogy ma kimondták: a profi hulladékgazdálkodási szervezetek nem végezhetnek hulladékgazdálkodási tevékenységet a közszolgáltatásban. A jogszabályok alapján ugyanis volt egy pont, amelytől minden önkormányzat szenvedett szerinte: az önkormányzatok minden év végén úgy állapították meg a díjakat, hogy el kellett ismerniük azt az igazolt költséget, amelyet a szolgáltató a testület elé vitt. Nem volt lehetőségük mást elfogadni, és sokszor nem is tudhatta egy kisebb település, hogy egy mamutcégnek milyen igazolt költségei vannak.

Schmidt Jenő szerint a probléma „hármas”. A rendszerből „kiment” a pénz, vagyis az NHKV nem tudta betölteni azt a szerepét, hogy a számlázást átvegye a közszolgáltatóktól. Úgy véli, hogy áttételesen a kormány hibázott, hiszen 2018-ban nem figyelte a céget. Majd hozzátette:


nem is feltétlen a kormánynak, hanem az illetékes minisztériumnak kellett volna figyelnie.

Szerinte egy hét múlva újraindulhat a szemétszállítás azokon a településeken, ahol leállt hétfőn. A TÖOSZ elnöke azt is elmondta, hogy szerinte ezt a rendszert 30-40 milliárd forinttal kellene feltőkésítenie a kormánynak, illetve az NHKV-nak le kell ellenőrizni a gazdasági társaságok működéseit, és segíteni kell azokat a közszolgáltató cégeket is, ahol lerobbant járműflotta van.

Schmidt Jenő szerint a probléma látható volt, és pénz is lett volna, mert a KEOP pályázatokban lett volna „lépegetési lehetőség”. A kérdésre viszont, hogy hova tűnt akkor a pénz, Tab polgármestere nem adott egyértelmű választ, de annyit elmondott: a beruházási oldalt lehetett volna javítani. Végül hozzátette azt is: Magyarország nem fogja megélni, hogy leálljon a szemétszállítás.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink