Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-30 21:17:00

Gulyás: sorsdöntő lesz az EP-választás magyarországi eredménye

Döntő hatású lehet az Európai Unió jövőjére az európai parlamenti választás magyarországi eredménye - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az Európa jövőjéről rendezett fórumon, Budapesten.

Gulyás: sorsdöntő lesz az EP-választás magyarországi eredménye

Gulyás Gergely úgy vélekedett, hogy a jövő évi voksoláson arról kell dönteni, hogy Európa milyen álláspontot foglaljon el a migráció kérdésében.   

A magyar kormányzat véleménye szerint a migráció kérdésében a tagállami szuverenitás semmilyen mértékben nem korlátozható. Ebben a tekintetben a magyar választóknak világos választ kell adniuk Brüsszelnek - tette hozzá a politikus. Gulyás Gergely úgy vélekedett, hogy Európa még soha nem volt olyan megosztott mint manapság.   

Mára viszont a kelet-nyugati megosztottság  ideológiai megosztottsággá vált. A két élesen elkülönülő elképzelés egyike szerint a kontinens jövője az Európai Egyesült Államok, míg viszont a másik a szuverén tagállamok közösségét tartja fontosnak - mondta. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány álláspontja szerint az Európai Egyesült államok azért nem vezethet eredményre, mert az a nemzeti identitás feladását feltételezi.   

Ám sokan éppen ennek érdekében még több migráns betelepítését tartják szükségesnek Európába - figyelmeztetett a miniszter.   

Gulyás Gergely közlése szerint Brüsszel nem Európa, az Európai Parlament intézménye pedig önnön karikatúrájává vált, és a testület önkontroll nélkül tapos rá az országokra.  

Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy 1979 óta a tagállami belpolitikai kérdések határozzák meg az Európai Parlament összetételét, ám mára összeurópai üggyé vált a migráció ügye. Ez abból is látszik, hogy az elmúlt időszakban megtartott tagállami választásokat is a migráció ügye dominálta. Ebben az európai vitában pedig a magyar választók is részt vehetnek - mondta a miniszter.   

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Sargentini-jelentés nyomán Magyarországgal szemben megindult eljárásnak nincs különösebb jelentősége.   

Ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy néhányan vétót emelnek, ha korlátozni kívánják Magyarország szavazati jogát - közölte. Nem vagyunk egyedül, a visegrádi együttműködés országai erős szövetségesei Magyarországnak - mondta Gulyás Gergely.  

Arról is szólt: az elmúlt európai parlamenti ciklus legnagyobb kudarca, hogy az egyik legerősebb tagállam, az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, elhagyják a közös Európát. A Brexit-szavazás másnapján le kellett volna mondania az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetőinek - közölte a miniszter.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink