Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-02 08:00:00

Ferge: 2-300 milliárd forintból fel lehetne számolni a mélyszegénységet

Négymillió magyar szegénységben, tízmillió pedig szorongásban él Ferge Zsuzsa szerint. A szociológus szerint a kormány létrehozta a szegénységen bosszúálló államot. Szerinte mára gyakorlatilag megszűnt a segélyezés, ami maradt belőle, az is bizonytalanná vált. A közmunkaprogramról pedig úgy véli: nincs pozitív eleme.

 

Ferge Zsuzsa szerint a mostani rendszer bünteti a szegénységet, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában pedig még erősebb kifejezést használt: úgy gondolja, hogy a szegény emberek és a tudás áll a gyűlölet fókuszában.

„A szegények érdekében én még egyetlen egyszer nem hallottam a kormányfőt arról beszélni, hogy például 3-400 ezer gyerek úgy nő föl, hogy minden esélytől meg van fosztva, és hogy ezen mégis jó lenne változtatni. Erről nincs szó” – fogalmazott a szociológus.

Hozzátette: tudja, hogy ez nem egy új probléma, de korábban mégis volt néhány év, amikor mégis történt valami. Ferge szerint a mostani kormány politikája sokkal inkább növeli, mint csökkenti a társadalmi egyenlőtlenségeket. Holott, szerinte nagyjából 2-300 milliárd forintból fel lehetne számolni a mélyszegénységet az országban, ha lenne rá akarat.

„És ez nem pénz” – szögezte le a szociológus, aki emlékeztetett, hogy ma 100 milliárdot költ az állam az összes segélyre, családtámogatásra pedig 300 milliárdot. Ferge Zsuzsa szerint egyrészt munkahelyek létrehozásával lehetne tartósan harcolni a szegénység ellen, másrészt oktatással, ma Magyarországon viszont szűkítik az oktatás kereteit.

„Tehát a tudás alapú társadalomból pontosan az a 3-4 millió ember gyereke fog hiányozni, akikről beszélünk. Mert nem készítik fel őket arra, hogy olyan munkát végezzenek, amihez valamilyen szakértelem kell” – vélekedett.

Ajánlom

További belföldi híreink