Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-30 19:49:00

Magyarországon egy év alatt 440-en haltak meg kórházi fertőzés miatt

440-en haltak meg egy év alatt kórházi fertőzésben Magyarországon - közel 16 ezren pedig megbetegedtek kórházi fertőzéstől. A TASZ szerint az ÁNTSZ oldalára feltöltött 66 oldalas statisztika szinte értelmezhetetlen, valószínűleg ennél sokkal többen vesztették életüket kórházi fertőzések következtében.

Magyarországon egy év alatt 440-en haltak meg kórházi fertőzés miatt

"Édesapámnak térdműtéte volt, néhány nap múlva kiengedték a kórházból panaszmentesen, újabb néhány nap múlva viszont begyulladt neki."

Gábor édesapja április elején került be az egyik vidéki nagy kórházba, miután elesett és eltört a térde. A műtét után jól érezte magát, rá is állt a lábára, hazaengedték. Aztán 2 nap múlva belázasodott, a térde pedig begyulladt.

"Miután a kórházba visszakerült, több műtéten esett át. Feltárták, tisztították ezt a gócot, de néhány hét múlva elvesztettük." – meséli az elhunyt fia.

Tavaly 440 hasonló haláleset történt országszerte, derült ki az ÁNTSZ honlapjára felkerült statisztikából. Ebből hosszas számolgatás után az is kiderül, hogy több mint 15 ezren betegedtek meg a múlt évben kórházi kezelésük alatt.

A TASZ egyik legnagyobb projektje az egészségügy átláthatósága, ennek keretében már hetek óta kérték hogy hozzák nyilvánosságra a kórházi fertőzések statisztikáit. Mint kiderült ez meg is történt, de szinte titokban, 66 oldalon, átlag emberek számára szinte érthetetlen módon. A TASZ szerint titkolni próbálják az adatokat.

Komáromi Zoltán háziorvos azt mondja: Magyarországon egészségügyi kultúra elég magas szintű, vagyis elsősorban nem a kézmosás hiánya okozza ezeket a fertőzéseket. Mint mondja a kórház egy veszélyes üzem, és egyedi megoldást kell találni minden kórház számára.

"Az adott kórházban ismerni kell, hogy milyen rendszabályok vannak és azok betartása mellett milyen korokozók okoztak megbetegedéseket. Tehát ezt helyben kell elintézni és kezelni." - tette hozzá a szakember.

A TASZ szerint a most nyilvánosságra került adatok, nem tükrözik a valóságot, valószínűleg sokkal többen haltak meg kórházi fertőzésekben mint ahogy az a statisztikából kiolvasható.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink