Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-29 07:54:00

Itt vannak az adatok, milyen VIP-ellátást kaptak az állami vezetők

Utoljára 2013-ban közöltek adatot arról, hogy hányan és milyen szolgáltatásokat vettek igénybe. A Heti Napló most újabb információkat kért ki és kapott is az egyik intézménytől.

Nyáron szavazták meg a képviselők a saját fizetésük megemelését. Akkor erről kevesebb szó esett, de nem csak a fizetésük, hanem az egyéb juttatásaik mértéke is jelentősen nőt. Nézzük, mi minden is jár ma egy képviselőnek.

Jár szálloda, vagy albérlet támogatás, nem is kevés, havonta 312 ezer forint, iroda 624 ezerért, benzinkártya a budapestieknek 2500 kilométerig/hó, de a legmesszebb lakó képviselőknek akár 6500 kilométer/hóig. A mobilszámlával se kell bajlódniuk: 41 ezer 400 forintig ezt is fizeti az Országgyűlés Hivatala.

Azt írnak le, amit akarnak?

A Transparency International évek óta rengeteg adatot kér, vagy akár perel ki a magyar államtól. Martin József Péter szerint az a legnagyobb baj, hogy ma egy képviselő azt ír be a vagyonbevallásába, amit csak akar. „Megmosolyogtató, hogy a vagyonnyilatkozatokból bármi is következne. A vagyonnyilatkozatok rendszere alapjaiban elhibázott, elsősorban azért, mert semmilyen szankció nem kapcsolódik hozzá. Kis túlzással bárki, bármit bevallhat, annak a világon semmilyen következménye nincs, és hát bizony a politikusok élnek is ezzel a kiskapuval”- fogalmazott a TI ügyvezető igazgatója az ATV Heti Naplójának.

Sok mindennel lehet trükközni. Például albérletre Budapesten az is jogosult, aki az agglomerációban lakik, 30-40 kilométerre, és ő plusz benzinpénzhez is jut.

Kósa Lajosról 2014-ben az RTL derítette ki, hogy másfél évvel azután is kapott szállásköltség térítést, hogy a felesége 100 milliós óbudai lakása felépült.

Irodabérlésre 2010 előtt nem járt külön támogatás, hisz ott van a Képviselői Irodaház, vagy a pártirodák. Most azonban jár, sőt, akár egy lakóházat is bérelhet erre a célra egy képviselő, ha pedig nem él az irodabérlés jogával, a pénz akkor sem megy veszendőbe, akkor a frakciójára ruházhatja át.

Hétszer megkerülni a Földet

A Bors derítette ki, hogy Vitányi István 2016-ban annyi benzint számolt el, amennyivel hétszer megkerülhette volna a Földet, plusz még Lisszabonba is kiruccanhatott volna. Az is igaz, hogy mióta nem lehet valaki egyszerre országgyűlési képviselő és vannak javuló tendenciák, például nincs lehetőség arra, hogy két helyről is felvegyék ugyanarra a költségtérítést.

Nemzetközi példák

Költségtérítés egyébként más országokban is jár a képviselőknek, a különbség az átláthatóságban van. Angliában például mindenki számára elérhető nem csak a keretösszeg, de az éves pontos költés is, még egy interaktív térképen is rá lehet keresni az egyes képviselők költéseire, részletes pénzügyeire.

Nem csak itthon, de más európai országokban is állandó téma ez. Macron francia elnöknek például az egyik legfőbb kampányígérete volt a költségtérítés megkurtítása és átláthatóvá tétele, és meg is valósította.

Nem kell igazolni

Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy az európai parlamenti képviselők költségtérítése sem átláthatóbb. Több tagállam újságírója együtt perelte volna ki az adatokat, ám az Európai Bíróság nem adta ki. Körülbelül 1,3 millió forint havi költségtérítést nem kell számlával igazolniuk a képviselőknek, nem kell visszafizetniük az esetlegesen fennmaradó összeget, és senki nem ellenőrzi, hogy mire költötték.

Van egy évi 20 milliós költés, ami nem a képviselőknek, hanem az állami vezetőknek jár, ez pedig a VIP-egészségügy.

„Azok, akik 40 millió forintot fizettek saját maguknak e célra, azért kezdeményeznek egy 5 milliárd forintba kerülő népszavazást, hogy mások 20 milliót költenek ugyanerre, ez mondom, a populizmusnak olyan brutális iskolapéldája, amilyet még a nem túl színvonalas magyar politikai életben is ritkán látunk”- fogalmazott Gulyás Gergely nemrég. A kormány ezzel pöckölte le azt, hogy az MSZP - miután a parlamenten nem tudta átvinni az állami vezetőknek járó egészségügyi VIP-szolgáltatás eltörlését - népszavazást kezdeményez az ügyben.

Nem újkeletű

Magyarországon nem újkeletű az állami vezetőknek járó különleges orvosi ellátás. Sokáig a Kútvölgyi Kórházban nem is kezeltek mást, a rendszerváltás után pedig volt például a Belügyminisztériumnak külön kórháza. Egy rövid időre megszűnt ez a privilégium, aztán 2011-ben a kormány évi 20 milliós keretszerződést kötött a SOTÉ-val és a Honvédkórházzal.

Hogy pontosan mi is jár a miniszterelnöknek, minisztereknek, államtitkároknak, helyettes államtitkároknak, miniszterelnöki megbízottaknak, hogy csak néhány tisztséget említsünk, azt csak közérdekű adatigénylés után tudta meg az MSZP.

Adatok

Utoljára 2013-ban közöltek adatot arról, hogy hányan és milyen szolgáltatásokat vettek igénybe. Akkor, az derült ki, hogy 311-en éltek a lehetőséggel, a legtöbben VIP fogorvosi ellátásra mentek, de volt, aki plasztikai sebésznél, volt, aki pszichiáternél, és volt, aki a férfipotenciált vizsgáló szakorvosnál járt a VIP szolgáltatás keretében.

A Honvéd Kórház, és a Miniszterelnökség egyáltalán nem válaszolt a megkeresésünkre, a SOTÉ-tól viszont kaptunk 2015-2017-es adatokat.

Eszerint 2015 és 2017 között évente átlagosan 36 fő kereste fel a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb szakrendelőit a VIP-ellátás keretében. A megadott időszakban évente átlagosan 35 szűrővizsgálat, 330 belgyógyászati vizsgálat és 200 egyéb háziorvosi és szakorvosi vizsgálat történt a klinikákon. Évente 2-3 esetben be is kellett feküdnie valamelyik osztályra a páciensnek.

A VIP-ellátás keretében éves szűrővizsgálaton, járóbeteg szakrendelésen, háziorvosi ellátásban, fekvőbeteg-ellátásban, szakorvosi vizsgálaton (belgyógyászat, nőgyógyászat, urológia és ezek kiegészítő labor, onkológia és diagnosztikus, pl. ultrahang, vagy EKG vizsgálatain) vettek részt a páciensek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink