Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-24 14:31:00

Utolsó napirendi pont a színházi TAO a kormányülésen - az EMMI oszthatná a tízmilliárdokat?

Kormányzati szinten már napirenden van az előadóművészek/színházak TAO-támogatása megszüntetésének az áttekintése - nyilatkozta munkatársunknak Tállai András PM-államtitkár. A kormány asztalán fekvő előterjesztés szerint a mostani rendszer megszűnne, a jövőben az EMMI oszthatná az előadóművészi-kulturális pénzeket, több tíz milliárdot, várhatóan pályáztatással - erősítette meg az atv.hu-nak egy másik, magas rangú forrás.

A mai kormányülés utolsó napirendi pontja lesz a döntés az előadóművész szervezetek, színházak TAO-támogatásának a megszüntetéséről szóló javaslatról - mondták el munkatársunknak kormányközeli források. A mostani rendszerben az előadói és kulturális célú kedvezményeket két úton lehet igénybe venni a társasági adóból: kedvezmény formájában vagy a klasszikus TAO formájában, amikor is adójóváírásra van lehetőség egy kulturális vállalkozás számára.

A kormány előtt fekvő előterjesztés szerint a csalások, visszaélések miatt ezeket megszüntetnék. Ehelyett a kormány-javaslat célszerűnek tartaná egy olyan rendszerre az átállást, hogy az előadóművészi és kulturális terület egy összegben kapjon támogatást az állami büdzséből a jövőben, amit a PM javaslata szerint az EMMI kezelne és ítélne oda - erősítették meg munkatársunknak. A támogatást valószínűleg pályáztatás útján oszthatná ki Kásler Miklós tárcája - tette hozzá forrásunk.

Tállai András - függetlenül forrásunktól - azt erősítette meg, hogy az előadóművészek TAO-jának az áttekintése "kormányzati szinten már napirenden van". A Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy a kérdést már a PM is áttekintette.

Tállai András arról nem tud, hogy a kiemelt sportágak-futball, vagy a filmgyártás tao-támogatásának a szabályai is módosulnának. Az államtitkár kérdésünkre, hogy a tavaly az előadóművész szervezetek 37,5 milliárdos TAO-jának a 10-15 százaléka volt csalással érintett azt mondta: "számokat, százalékokat nem tud megerősíteni".

Az Index számolt be a napokban arról, hogy előadóművészek tao-támogatásának módosulhat a szabályozása, és a változtatásra sokak szerint szükség van. Kulturális és színházi forrásokra hivatkozva a portál azt írta: arra hangzott el ígéret, hogy a nemzeti és kiemelt státuszú színházaknak nem kell aggódniuk, ők biztosan nem kapnak majd kevesebb pénzt a jövőben sem, valahogy megoldják a pótlást. A kiemelt minősítések hatálya pont most fog lejárni, és október 31-ig kellene beadnia az igényt mindazoknak, akik eddig kiemelt státuszban voltak. Viszont ezt sokan nem is tudják, mert nem jelent meg erről nyilvános pályázat vagy felhívás - írta az Index.

Ajánlom

További belföldi híreink