Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-24 16:48:00

Hajléktalanok: Trócsányi szerint a 2012-es AB-határozat már nem lehet precedens

Hajléktalanok: Trócsányi László igazságügyminiszter szerint az Alkotmánybíróság már nem tudja "egy az egyben" a 2012-es határozatát alapul venni, ha odakerül az ügy. A taláros testületnek az új alkotmányos szabályokat, a hetedik alkotmánymódosítást is figyelembe kell vennie - nyilatkozta a tárcavezető az atv.hu-nak.

A 2012-es alkotmánybírósági határozat azért nem lehet precedens értékű, mert a lakhatás és az állandó lakhelynélküliségre vonatkozó szabályok is módosultak, azaz maga az Alkotmány változott a hetedik alkotmánymódosítással. Ebből következik, hogy az Alkotmánybíróság már nem tudja "egy az egyben" alapul venni a 2012-es határozatát, hiszen a taláros testületnek az új szabályozást is figyelembe kell venni - nyilatkozta Trócsányi László igazságügyminiszter, amikor munkatársunk arról kérdezte: a hajléktalanok kriminalizálása miatt vannak, akik Alkotmánybíróságon akarják megtámadni a nemrég életbe lépett szabályozást egy 2012-es határozatra hivatkozva. Az ugyanis kimondta a hajléktalanságról, hogy az nem büntetőjogi kérdés.

Trócsányi László viszont azt mondta munkatársunknak: ha az Alkotmánybíróság vizsgál egy kérdést, akkor az Alkotmány egészét kell vizsgálnia. "Csak, ha azonos lenne a kérdés szabályozása a korábbival, akkor mondhatná az AB, hogy a korábbi joggyakorlata, a 2012-es határozata köti. De ha egy alkotmányos szabály megváltozik, akkor annak megfelelően kell majd az AB-nek az álláspontját kialakítania, ha odakerül az ügy" - tette hozzá az igazságügyminiszter.

A Párbeszéd már október 15-én jelezte, hogy az Alkotmánybíróságon támadná meg a hajléktalanok közterület-használatát korlátozó jogszabályt. Ehhez 50 parlamenti képviselő aláírására van szükség. Az ellenzéki párt kifogásolja, hogy a hajléktalanok lefoglalt vagyontárgyait megsemmisíthetik.

Hétfőn pedig az RTL Klub Híradójának nyilatkozott az a jogász, aki elindította a hajléktalanok bíróságra citálása és megbüntetése elleni online petíciót. Ésik Sándor szerint a jogszabállyal olyan állapotot büntetnek, ami nem bűncselekmény, hanem „egy nagyon szerencsétlen állapot”. A bíróknak az Alkotmánybírósághoz kellene fordulniuk - emlékeztetett az AB 2012-es határozatára. Szerinte a „hajléktalanok méltósága” érdekében hozott szabálysértési eljárások bírósági alkalmazása olyan határokat lép át, amelyek után nehéz bármilyen bíróságon is a „tisztelt” szót használni.

A hajléktalanokat büntető szabályozás október 15-én lépett életbe a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé téve. Azóta ismert közéleti szereplők, színészek, ügyvédek, bírák és civilek sorra demonstráltak a hajléktalanok mellett, tiltakozva az antihumánus szabályok ellen.

Ajánlom

További belföldi híreink