Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-22 14:50:00

Weber máris viszonozta Orbán gesztusát, a Fidesz kizárásáról szó sincs

Orbán Viktor a múlt héten beállt a Juncker székére pályázó Manfred Weber mögé, aki máris viszonozta gesztusát. A Magyar Időknek a bajor politikus azt mondta: a Néppárt abban érdekelt, hogy párbeszéd útján rendezzék a nézeteltéréseket. Forrásaink szerint még nem lehet biztosra venni, hogy tényleg Weber lesz jövő tavasszal a "csúcsjelölt" az Európai Bizottság élére.

Weber máris viszonozta Orbán gesztusát, a Fidesz kizárásáról szó sincs

Máris viszonozta Manfréd Weber Orbán Viktor múlt heti gesztusát. A magyar miniszterelnök ( bizonytalanságot mutató sajtóhírek után ) támogatásáról biztosította a Juncker székére aspiráló bajor CSU-s Manfred Webert. Igaz, a támogató nyilatkozatot nem ő tette meg, azt legközvetlenebb munkatársa, Rogán Antal kabinetminiszter adta ki. "Orbán Viktor egyértelműen az Európai Néppárt (EPP) kereszténydemokrata szárnyához tartozó bajor politikust, Manfred Webert támogatja, szemben az EPP liberális szárnyához tartozó Alexander Stubb-bal" - hangzott a közlemény.

Azért nem volt egyértelmű Weber kandidálásának a támogatása Orbán Viktor részéről, mert a német CSU-s európai parlamenti képviselők közül egyedül Weber szavazta meg a Sargentini-jelentést, átlépve ezzel a fideszes "vörös vonalat". A néppárti frakcióvezető igen voksát a fideszesek, de a kormány miniszterei is úgy értékelték, hogy a csúcsjelölti ambíciói fontosabbak voltak neki.

Most Weber egy portugáliai, az Európai Néppárt 21. Vallásközi dialógus című konferenciáján azt mondta a Magyar Idők tudósítójának: az Európai Néppárt számára nincs fontosabb az alapelveknél, ezért a tudomány szabadságát megkérdőjelező intézkedések és az NGO-k magyarországi helyzete aggodalommal tölti el őket: ez az oka annak, hogy a néppárt többsége elfogadta a Sargentini-jelentést. Viszont Weber a lapnak azt is mondta: "Mindazonáltal olyan embernek tartom magam, aki teljes mértékben tiszteletben tartja, hogy Orbán Viktor Magyarország törvényesen megválasztott miniszterelnöke, éppen ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy párbeszéd útján rendezzük a nézeteltéréseket".

Weber már a Sargentini-jelentés megszavazása előtti vita során Strasbourgban - ahol Orbán Viktor is ott volt - úgy fogalmazott, hogy az ő "politikai DNS-ének" a része a kompromisszumkeresés. Most a Magyar Időknek megerősítette: nem megbomlasztani akarja Európát, "éppen ellenkezőleg, az újraegyesülés a cél, hiszen csak együtt lehetünk elég erősek globális szinten”.

A Magyar Idők cikkében kiemeli Weber viszonyulását a kereszténységhez, s azt idézik tőle, hogy teljesen nyilvánvaló szerinte, hogy az EU komoly válságba került, ahogyan az is, hogy a májusban esedékes választások tétje az európai identitás meghatározása lesz.
Weber megfogalmazása szerint "a kereszténység Európa lelke és jövője, ezt bizonyítja az is, hogy a kontinens bármely városába szállunk le a repülőnkkel, egészen biztosak lehetünk abban, hogy a keresztény templom központi helyet foglal el az adott közösség életterében".

Az atv.hu-nak kormányközeli források arra hívták fel a figyelmet: Joseph Daul néppárti elnök múlt heti nyilatkozatában már jelezte, nincs napirenden a Fidesz kizárása a Néppártból, nincs ilyen kezdeményezés. Viszont, azt nem lehet biztosra venni, hogy jövő májusban, az Európai Parlamenti választás után milyenek lesznek az erőviszonyok, milyen frakciók alakulnak, így azt sem, hogy valóban

Weber lesz a csúcsjelölt a távozó Jean-Claude Juncker Európai Bizottsági elnök posztjára.
Az viszont Weber Magyar Időknek adott nyilatkozatából is látszik, nincs szó a néppárti Fidesz kizárásáról.

Kereszténydemokrata brüsszeli képviselő: a Fidesz és a KDNP jó páros

Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselő is nyilatkozott a Magyar Időknek a Néppárt kereszténydemokrácia összefüggésben: szerinte az EPP a legnagyobb párt az Európai Unióban, amely hosszú ideje megkerülhetetlen, és minden bizonnyal az is marad, ez pedig nem független attól, hogy ez az egyetlen képviselőcsoport az EP-ben, amely évtizedek óta személyes és strukturált párbeszédet folytat az egyházak képviselőivel.

Mint fogalmazott, nemzetközi téren – ahogyan az otthoni politikában is – a Fidesz és a KDNP nagyon jól kiegészíti egymást: a Fidesz egy hatalmi néppárt, amelynek a gyökerei a kereszténydemokráciában vannak, ezt pedig éppen a KDNP tudja erősíteni, biztosítani és fenntartani. „Annak nem látom komoly veszélyét, hogy a Fidesz néppártból való kizárására valóban sor kerülne, egészen egyszerűen azért, mert nem tudom elképzelni, hol máshol lehetne”.

További belföldi híreink