Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-22 19:10:00

„Elárultad a centrumot!” – Erre is reagált Karácsony az ATV-ben

Szociális bérlakások építésére kapott 1,5 milliárd forint támogatást a zuglói önkormányzat az Európai Bizottságtól. Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke és Zugló polgármestere arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy köztudottan komoly lakhatási problémák vannak az egész országban. Az önkormányzatoknak nincs forrásuk bérlakásépítésre, az is gondot okoz nekik, hogy a meglévőket fenntartsák. Nincs erre szociális program, folytatta, a kormány ezt "komcsi" dolognak tartja, fogalmazott, pedig ha megnézzük mi a helyzet Bécsben, ott látni, hogy a lakások 40 százaléka valamilyen közösségi, ebből 20 százalék önkormányzati tulajdonban van.

„Elárultad a centrumot!” – Erre is reagált Karácsony az ATV-ben

A lakhatási problémák nem csak a szegényeket érintik, mert az embereknek minden életszakaszban más lakhatási igényük van, közölte. Hozzátette: minél rugalmasabb a lakáspiac, annál igazságosabb, és annál inkább szolgálja a gazdasági növekedést. De ezt a kormány még nem fogta fel Karácsony szerint.

Karácsony említette, hogy a 25 lakásos bérház Zuglóban az Egressy út - Gizella utca sarkán levő önkormányzati telken épül, és energiagazdálkodás, vízgazdálkodás és hulladékgazdálkodás szempontjából "zöld" ház lesz.

A politikus szerint a főváros gyámság alatt van, szerinte azért, mert a főpolgármesternek csak arra van vétó joga, hogy egy beruházást megakadályozzon. Említette, hogy az utóbbi 8 évben a főváros elvesztette a költségvetése felét, és a feladatainak több mint a felét. Valamennyi pénzt csak az Orbán Viktor elnökölte, novemberben felálló fejlesztési tanácson keresztül kap vissza a főváros. Beszélt arról, hogy a fővárosi lakosok annyi adót fizetnek, hogy ha abból az önkormányzat visszakapna 10 forintból 1 forintot, mindenféle alku, politikai zsarolás, tanácsadás nélkül, akkor képes lenne önállóan is fejlesztéseket végezni.

Ott van például a budapesti közösségi közlekedés, folytatta, amelyet nem csak a fővárosiak vesznek igénybe. Az ő támogatási részüket az államnak kellene odaadnia Karácsony szerint, hiszen – mint fogalmazott – az jár a fővárosnak, mert csupán a jegyek ára nem fedezi a fejlesztéseket.

A továbbiakban elhangzott, hogy Puzsér Róbert felkérte Karácsony Gergelyt, hogy tegye le a jogsit, mert egy felelős felnőtt férfi tud vezetni. Erre Karácsony úgy reagált, szerinte sokféleképpen lehet felelős férfinak lenni, de átgondolja, mert ha Tyll Attila 46 évesen megszerezte a jogosítványát, akkor lehet hogy ő is leteszi 43 évesen.

Arról is szó volt, hogy Puzsér korábbi nyilatkozatában 11-szer negatív kontextusban emlegette Karácsony Gergelyt, és erre ő megjegyezte, hogy jól szórakozott rajta. Puzsér szerint ez arrogáns és cinikus megjegyzés volt, és különben is az, hogy a főváros ilyen helyzetben van, az Tarlós helyett inkább Karácsonynak köszönhető, mert beállt a posztkommunisták mögé és elárulta a politikai centrumot. A politikus kijelentette, ezen ő nem fog sírva fakadni.

Beszélt arról is, hogy ha nem lesz előválasztás, akkor nem fog indulni a közelgő főpolgármesterválasztáson, mert az előválasztás célja az, hogy a polgárok döntsék el ki legyen a jelölt, és milyen programmal induljon. Szerinte egy pártalapon végzett alkuban ez nem elérhető, és az sem, hogy a főváros, vagy a települések megőrizzék az autonómiájukat.

Karácsony Gergely kijelentette, az alku ideje lejárt, és nem szeretne megint valami pártalku során kikerülni a kalapból.

 

atv.hu

További belföldi híreink