Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-23 05:10:00

Az Alkotmánybíróság elé kerül a hajléktalan-ügy?

Kollarics Flóra ügyvéd, alkotmányjogász, aki már két hajléktalant is képviselt elmondta az ATV Start című műsorában, hogy a hajléktalanok részben nem tudnak bemenni a hajléktalanszállókra, mert nincs elég hely, hiszen csak tízezer férőhely van az országban, és legalább 15-30 ezer hajléktalan, másrészt nem mernek bemenni, mert meglopják őket.

Szó volt arról, hogy a szabálysértést az követi el, aki életvitelszerűen él a közterületeken. A kérdésre, hogy elfogadható-e a kormány érvelése hogy az új törvény a hajléktalanok védelme céljából született, Kollarics Flóra úgy reagált, hogy ez az érvelés téves, mert az Alkotmánybíróság még 2012-ben kimondta, hogy a hajléktalanságot mint szociális állapotot szabálysértési, büntetőjogi tényállásokkal kezelni, ahelyett hogy szociálpolitikai intézkedéseket hozna a kormányzat, nem lehet, mert emberi méltóságot sért.

Arról is szó volt, hogy a tárgyalás során a hajléktalannak külön helyiségben kellett tartózkodnia. Az ügyvédnő elmondta, ezt azzal indokolták, hogy a terhelt ne legyen kitéve megaláztatásnak, de többen úgy gondolják, az is az oka, hogy a bírósági személyzetnek ne kelljen elviselni azt a kellemetlen helyzetet, amit a hajléktalan jelenléte okoz. Ez átvitt értelemben is igaz, és talán szó szerint is, tette hozzá, bár az előírás szerint ha a rendőrök beviszik a hajléktalant, kötelesek tisztálkodási lehetőséget és tiszta ruhát biztosítani neki.

Kollarics Flóra közölte, hogy az intézkedés miatt fellebbezést nyújtottak be a törvényszéken, azzal a céllal, hogy alkotmányjogi kontroll alá vetessék a szabályozásokat, amit bírói normakontrollal szeretnének elérni, mert az Alkotmánybíróság kimondhat alkalmazási tilalmat egy adott ügyben, és meg is támadhat jogszabályokat.

Végül az ügyvédnőtől megtudtuk, hogy a két ügyfelének nem kellett pénzbírságot fizetnie, de sajnos vissza kellett menniük az utcára, mert nem volt más lehetőségük. Így előfordulhat, hogy újra beviszik őket, és újabb eljárás indulhat ellenük.

Elítélték az első hajléktalant, figyelmeztetést kapott

 

atv.hu

További belföldi híreink