Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-22 05:10:00

Így reagált az ellenzék Semjén Zsolt EP-választási javaslatára

A határon túliak is szavazhatnának magyar jelöltekre a jövő évi európai parlamenti választáson - ezt kezdeményezte Semjén Zsolt. A javaslat alapvetően a kárpátaljai, valamint a vajdasági magyarokra vonatkozik, de mindenki élhetne ezzel a lehetőséggel, aki nem az Európai Unió területén él, de van magyar állampolgársága. A javaslat bírálói szerint mindez csak azt a célt szolgálja, hogy a Fidesz-KDNP szavazókat szerezzen magának. Számítások szerint nagyjából 80 ezer plusz szavazót jelent a hazai pártoknak.

Péntek este nyújtotta be Semjén Zsolt a választási törvény módosítására vonatkozó javaslatát. A tervek szerint úgy változtatnák meg a hatályos szabályozást, hogy a májusi európai parlamenti választáson azok a határon túli magyarok is szavazhassanak, akik nem uniós tagállamban élnek. Ez praktikusan a kárpátaljai és a vajdasági magyarokat érinti, de elvben azt sem zárja ki, hogy a máshol élők is szavazhassanak.

Nem ellentétes az uniós jogszabályokkal a tervezett változtatás a nemzetközi jogász szerint. Lattmann Tamás azt mondja, elvileg az is biztosított, hogy mondjuk egy erdélyi magyar ne szavazhasson magyar és román jelöltre is, vagyis ne legyen kettős szavazás. A választási hatóságok ugyanis együttműködnek. A javaslat azonban – Lattmann Tamás szerint – politikailag tendenciózus.

A nemzetközi jogász Híradónknak azt mondta:

„Egyértelműen az a célja, hogy a kormányzat számára növelje az elérhető, illetve a megszerzett választói számot, vagy szavazatszámot, ami a mennyiségen belül érvényesül ezért óhatatlanul egy jóval nagyobb eredményt fog produkálni.”

Nincs elvi kifogása az MSZP-nek a tervezett módosítással kapcsolatban, de vannak aggályaik. Kunhalmi Ágnes szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a határon túliak egy egyszerű levéllel szavazhatnak, miközben a külföldön dolgozók nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. De más problémát is látnak.

„Rémisztő hírek jönnek például Kárpátaljáról, olyanok is kapnak magyar állampolgárságot, akik – ne haragudjanak -, de azt sem tudják sokszor, hogy hol van Magyarország- Összekeverik Budapestet Bukaresttel, azzal meg, hogy mi a gulyás, meg mi azt Aranycsapat, meg végképp nincsenek tisztában. Tehát ez is bizony aggályokat vet fel bennünk” - fogalmazott Kunhalmi Ágnes.

Elfogadhatatlannak tartja a Mi Hazánk Mozgalom, hogy minidig az aktuális hatalmi érdekek szerint módosítják a választási eljárást. Novák Előd szerint olyan szabályozásra lenne szükség, amelyhez megvan a társadalmi konszenzus.

Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke az ATV Híradónak azt mondta: „Nemzetpolitikai felelősséget érzünk a határainkon kívül, különösen a külhonban, egykori magyar területeken élő honfitársainkért. Azonban elfogadhatatlan, hogy a levélben szavazást nem engedélyezték a nyugatra emigrált gazdasági migránsainknak. Indokolt lenne egy széles körű társadalmi konszenzuson alapuló választási eljárás kidolgozása.”

Kerestük a KDNP-t is, hogy mit gondolnak a bírálatokkal kapcsolatban, de nem kívántak nyilatkozni az ügyben. A tervezett módosításhoz egyébként kétharmados többség kell, ami jelenleg adott a Fidesz-KDNP-nek.

80 ezer plusz szavazót jelent, ha a határon túliak is szavazhatnak az EP-választáson

 

atv.hu

További belföldi híreink