Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-20 07:26:00

Egyre több pedagógus hagyja el a pályát

Az oktatási rendszer teljes csődjére, valamint a pedagógusok és diákok túlterheltségére hivatkozva lemondott a budai Farkasréti Általános Iskola igazgatója. Kollégáinak és a szülőknek kilencoldalas levélben indokolta döntését. Azt írta, hogy távozását segélykiáltásnak szánja. A szakmai szervezetek szerint nem egyedi, ami a Farkasrétiben történik, egyre több pedagógus hagyja el a pályát a vállalhatatlan körülményekre hivatkozva.

Bár az ATV Híradó stábjával szóba állt, az interjút végül nem vállalta a Farkasréti Általános Iskola igazgatója. Azt mondta: nem rombolni akar, hanem építkezni, ezért nem nyilatkozik. Kilencoldalas levelében viszont, amit a szülőknek és a diákoknak is elküldött, hosszan részletezi távozásának okait. Az oktatási rendszer működésképtelenségére, az intézményi autonómia felszámolására, valamint a tanárok és a diákok túlterheltségére hivatkozik. Azt írja, hogy levelét segélykiáltásnak szánja, mert vétkesek közt cinkos, aki néma.

Hogy döntését megerősítse, ma újabb levelet küldött a szülőknek. Ebben az áll, bízik benne, hogy a döntéshozók észreveszik: nem csak az a fontos, hogy sok gyermek szülessen, hanem az is, hogy hogyan nevelik-oktatják őket.

Az érdekképviseletek szerint jogosak az igazgató kritikái, az ágazat ugyanis régóta komoly problémákkal küzd.

„Ezek a problémák évek óta jelen vannak a közoktatás rendszerében és egyáltalán nem csoda, hogy a pedagógusok segélykiáltást intéztek a társadalom felé, mert nem bírnak se több adminisztrációt, se több munkaterhet”

 – mondta Híradónknak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Miklós György szerint nagyon sok segélykiáltásra van szükség, mind a döntéshozók, mind a társadalom felé. A szülői hang közösség vezetője elmondta, hogy együtt tudnak érezni az igazgatóval, ugyanis ők is évek óta próbálnak segélykiáltásokat küldeni.

„Az üres álláshelyekre természetesen helyettesítési díjat fizetünk, mert ezt a központ biztosítja” - egy éve ugyancsak egy budai általános iskola igazgatója panaszkodott Híradónknak arról, hogy a rossz munkakörülmények miatt alig találnak tanárt az üres helyekre. A helyzet azóta sem jobb: országosan még mindig több ezer pedagógus hiányzik.

Az ágazat, valamint a Farkasréti Általános Iskola problémái ügyében kerestük a fenntartót is. Az intézményvezető által bírált Dél-Budai Tankerületi Központ levelében csúsztatásnak és valótlanságnak nevezi az igazgató állításait. Azt írják, hogy a Farkasréti Általános Iskolában adottak a minőségi oktatás feltételei.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink