Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-19 19:38:00

Rendőri intézkedés helyett bérlakásokkal kellene segíteni a hajléktalanokon?

A fővárosban is lezajlottak az első hajléktalan-perek: pénteken egy, a Nyugati téri aluljáróban alvó férfit, és egy, a Feneketlen tó melletti parkban élő nőt figyelmeztetett a bíróság. A tárgyalásokon egyikük sem lehetett ott személyesen, hanem zárt láncú videókapcsolaton keresztül hallgatták meg őket. A 62 éves hajléktalan nőt védő Utcajogász Egyesület szerint a bíróságnak az Alkotmánybírósághoz kellett volna fordulnia, ez azonban nem történt meg.

 

Csak videókapcsolaton keresztül lehetett jelen a saját tárgyalásán az a 62 éves asszony, aki ellen hajléktalansága miatt indult szabálysértési eljárás.

A tárgyalóterembe az újságírók közül sem engedtek be mindenkit, helyhiányra hivatkozva, csak a Hír TV kamerája jutott be. Az ATV riportere megkérdezte, hogy miért nem mehet be a többi TV stábja, mire rácsukták az ajtót. A több mint kétórás tárgyalás határozatának kihirdetésen már az ATV és az RTL Klub is jelen lehetett.

A bíróság végül figyelmeztetésben részesítette a nőt, emellett a 6300 forintos ügyvédi díj megfizetésére kötelezett. Az asszonyt védő Utcajogász Egyesület azt kérte, hogy az eljáró bíró forduljon az Alkotmánybírósághoz, de a bíróság ezt elutasította. A hajléktalan nő fellebbez az ítélet ellen, így a döntés nem jogerős.

„Szégyelltem magam, hogy egy olyan országban élek, ahol egy középkorú nőnek azt kell bizonygatnia, hogy ő nem bűnös a hajléktalanság bűncselekményében, és esküszik arra, hogy nem lesz többet hajléktalan” – mondta Híradónknak Udvarhelyi Tessa.

A hajléktalanszállókon keresztül lehet kitörni az otthontalalanságból az EMMI parlamenti államtitkára szerint. Rétvári Bence Híradónk kérdésére azt mondta: a minimálbér-emelés és az adócsökkentés is segíthet az embereknek a hajléktalanságból kikerülni.

Ahogy a hajléktalan emberek is, az értük dolgozó A Város Mindenkié Csoport is úgy véli: olcsó, megfizethető bérlakásokkal lehetne a fedél nélkül élőkön segíteni, rendőri intézkedések helyett.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink