Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-18 13:21:00

Simonka miatt hív tárgyalásra minden ellenzéki pártot a Momentum

A Momentum már most arra készül, hogy Simonka György elveszíti a parlament mandátumát, ezért tárgyalásra hívja az ellenzéki erőket a héten – tudta meg az atv.hu. A cél, hogy egy az egy elleni felállás lehessen egy esetleges választáson – feltéve, ha Simonka valóban bukja a parlamenti mandátumát.

Simonka miatt hív tárgyalásra minden ellenzéki pártot a Momentum

Egyeztetésre hívja a Momentum az ellenzéki pártokat – tudta meg az atv.hu. Ha ugyanis Simonka György ellen valóban büntetőeljárás indul, idővel a mandátumát is elveszítheti, ezzel pedig esélye nyílik az ellenzéknek lebontani a Fidesz kétharmadát egy időközi választáson. A Momentum nemcsak a Jobbikkal, de az MSZP-Párbeszéddel, a DK-val, az LMP-vel és a Magyar Kétfarkú Kutyapárttal is hamarosan egyeztethet annak érdekében, ha a fenti forgatókönyv valósulna meg.

Mint ismert, Simonka György feje felett sötét felhők gyülekeznek. A fideszes képviselő szerdán Facebook-oldalán reagált arra, hogy a legfőbb ügyész kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését. Polt Péter bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt kérte Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését.

Az ügyészség közleménye szerint az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege szerint Simonka György jogellenesen akarta megszerezni a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatásokat. Az eddig beszerzett adatok alapján egyébként a Simonka György rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

Hogy a történet merre fut ki, az még nagyon erősen kérdéses, de egy vádemelés esetében nem elképzelhetetlen az a forgatókönyv sem, hogy a képviselő elveszíti a mandátumát. Ebben az esetben viszont ugrik a Fidesz-KDNP kétharmados többsége, hiszen a jelenlegi 133 mandátumról 132-re csökkenne a kormánypárti képviselők száma, amivel papíron már nem lenne alkotmányozó többsége. (A gyakorlatban ugyanakkor aligha veszítené el a kormánypárt ezt a többséget, hiszen Ritter Imre nemzetiségi képviselőként került be a parlamentbe, és alig képzelhető, hogy fontos dolgokban szembemenjen a Fidesz-KDNP-vel.)

Az atv.hu megkereste a Momentum egyik elnökségi tagját, Hajnal Miklóst, aki megerősítette értesüléseinket. Mint mondta,

valóban egyeztetésre hívják a pártokat, erre hamarosan, akár már a héten sor kerülhet. 

A cél, hogy olyan jelöltet találjanak egy ilyen helyzetre, aki mindenki által támogatható, vagy legalábbis olyat, aki ellen nem indítanak jelöltet az ellenzéki erők. Áprilisban – tette hozzá – sokan megmérettették magukat az adott választókerületben, az ideális eset pedig az egy az egy elleni felállás lenne.

Hajnal azt mondta: nem zárkóznának el attól, hogy civil jelölt legyen, mint ahogyan attól sem, hogy valamelyik párt jelöltje álljon szembe a kormánypárt emberével. Egy a fontos szerinte, hogy egy „jó kampányt kell csinálni”.

Már csak azért is lenne fontos ez, mert a következő egy évben további alkotmányrevízió várható, és ezzel is szeretnék megakadályozni, hogy további durva változtatásokat eszközöljön a kormánypárt – még akkor is, ha a nemzetiségi képviselő várhatóan nem fog a kormánypártokkal szembe menni.

Az elnökségi tag kiemelte: első körben a többi párt együttműködési hajlandóságát mérnék fel. Attól függően pedig, hogy mennyire gyorsan zajlik Simonka ügye, már akár ezen a héten, de legkésőbb a jövő héten megkereshetik a többi pártot. Hozzátette: jelenleg a Békés megyei tagságukkal, az ottani vezetőkkel egyeztetnek, hogy vannak-e nevek a fejekben. Az lenne a legjobb ugyanis, ha konkrétumokról tudnának beszélni. Hajnal szerint az lenne az ideális, ha néhány héten belül lenne következménye a Simonka ügynek, és addig az ellenzéki erők is leülnének tárgyalni.

További belföldi híreink