Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-19 05:10:00

6 évet kell várni egy bokaprotézisre

Több mint 2000 napot kell várnia egy férfinek, aki bokaprotézis műtétre vár. Ezt a műtétet az országban jelenleg csak a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján végzik, a klinika pedig azt írta az ATV Híradónak, hogy ők mindent megtesznek azért, hogy a várakozási idő csökkenjen. Az egészségügyi szakjogász pedig azt mondta, a bokaprotézis műtét, az egy nagyon ritka műtét, ahol sokan várakoznak egyszerre.

 

„Egy erős csontkopás van benne, amit azt mondták, hogy egy implantátummal lehetne pótolni, tehát egy bokaprotézis kellene, aminek a várakozási ideje 6 év.” – meséli Halápi János, akinek a kezelőlapján egészen pontosan az áll, hogy: amennyiben a műtét hamarabb elvégezhetővé válik, mint a jelenlegi 6 éves várólista, akkor arról értesítik.

Egyébként az operációig sem lesz orvosi felügyelet nélkül, szintén a kezelőlapból derül ki, hogy fél év múlva egy keddi napon várják őt kontrollra.

János elmondta, jelenleg jó egy centit dől kifelé a lába, ez a cipőin is látszik, mert egy sportcipő 3 hónapig jó. Hat év alatt, ez 24 pár sportcipőt jelent, de nem ez lenne a legrosszabb.

Az egészségügyi szakjogász szerint a várólisták nemzetközileg megállják a helyüket. A magyar egészségügy, meg a magyar gazdaság teljesítőképességének ez megfelel. A kérdés, hogy ez a betegeknek mennyire felel meg. A szakértő szerint átlagosan 100-200 napnál hosszabb várakozási idő nincsen.

Az ATV Híradója megkereste a Semmelweis Egyetemet azzal a kéréssel, hogy mi okozza a hosszú várakozási időt. Válaszukban az áll: Bokaprotézis beültetést Magyarországon csak a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikája végeznek, ott pedig jelenleg több éves várakozási idővel lehet számolni, de ez betegek állapotától függően változhat, ugyanakkor ők mindent elkövetnek, hogy ez a várakozási idő csökkenjen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink