Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-17 17:19:00

Gulyás: Nem politikai kérdés, kit műtenek meg

Még többen kötöttek volna az utolsó pillanatban lakástakarék szerződést, ha nem 24 óra alatt szüntetik meg az állami lakástámogatást - a kormányinfón ez derült ki Gulyás Gergely szavaiból. Az ATV főmunkatársának kérdésére, hogy húz-e sorszámot a háziorvosnál, azt mondta: évtizedek óta nem volt háziorvosi rendelőben. "Magyarországon nem politikai kérdés, hogy kit műtenek meg, és kit nem" - mondta Székely László szívsebész két műtétre váró betege kapcsán.

Gulyás: Nem politikai kérdés, kit műtenek meg

A kormányinfón megkérdeztük Gulyás Gergelytől, hogy miért 24 óra leforgása alatt zavarták le, szavazta meg az Országgyűlés a lakástakarékok állami támogatásának a megszüntetését. A miniszter a következő választ adta: "ha bármilyen más eszközzel tettük volna ezt, miután visszamenőleges hatállyal törvényt hozni nem lehet, még többen kötöttek volna az utolsó pillanatban szerződést". Közbevetésünkre, hogy miért ne lenne jó az emberek segítése, hogy lakásfelújításhoz legyen elegendő forrásuk, (azaz tudjanak szerződést kötni), Gulyás Gergely azzal reagált, hogy természetesen általában is jó az emberek segítése, de a kormány, amikor a lakás-ügyben döntést hozott, áttekintette azt a helyzetet, melyek azok az állami pénzből megvalósuló programok, amelyek a leginkább hasznosulnak, és arra jutottak, hogy a lakáskassza valóban inkább kasszaként működik, semmint új lakások építését szolgálja. A csok-programban három év alatt háromszor annyi lakás épült, mint tíz év alatt a lakáskasszában. A kormány a leghatékonyabb konstrukció mellett döntött - derült ki a szavaiból. Gulyás Gergely kérdésünkre "elfogadhatatlannak és etikátlannak" nevezte,  hogy egy szintén kormánypárti politikus Baranyában "last minute" lakástakarék szerződések elintézését ígérte a tegnapi nap folyamán az érdeklődőknek.

Arra, hogy majd az új lakástámogatási csok-konstrukcióban, amit a kormány tervez, a lakásfelújítás mellett a gyermeket nem vállalók vagy gyermektelenek is részesülhetnek-e majd állami kedvezményben, Gulyás Gergely azt mondta: több koncepció van a kormány asztalán, de a jogosulti körről még nincs döntés.

"A populizmus iskolapéldája az MSZP-s népszavazás"

"Hál' Istennek, jó egészségnek örvendek, ha ez a népszavazási kezdeményezés sikerrel járna, az engem a legcsekélyebb mértékben érintene" - reagált arra, hogy az MSZP népszavazást kezdeményez a miniszterek, államtitkárok kiemelt, VIP egészségügyi ellátásának a megszüntetéséről. ( Jelenleg a Honvéd Kórház és a Semmelweis Egyetem biztosítja ezt, 2011-18 között évi 10-10 milliós a költsége. ) Gulyás Gergely szerint az MSZP javaslata a populizmus brutális iskolapéldája, azért is tart az MSZP ott, ahol - állította. Felidézte, hogy a szocialista kormányok idején volt egy hasonló szerződés az állami vezetők egészségügyi ellátására, de akkor  évi 40 millió forintot fizetett ezért a magyar állam, most évi 20 milliót. Ráadásul a népszavazás 5 milliárdba kerül - tette hozzá. Állítása szerint az állami vezetők többség most is "a rendes egészségügyi ellátást" veszi igénybe, saját orvosához megy. "Ön is? A háziorvosánál sorszámot szokott húzni?" - kérdeztük. Gulyás Gergely válaszából kiderült: nem szorul egészségügyi ellátásra. "Nem voltam háziorvosi rendelőben évtizedek óta. Tehát amióta képviselő vagyok, nem jártam háziorvosi rendelőben".

A miniszterek VIP egészségügyi ellátása szimbolikus ügy, a hírek az egészségügyben nagy problémákról, illetve a kardiológiai intézet elbocsátott szívsebészéről, Székely László meghalt betegéről szólnak - vetette közbe munkatársunk, és megkérdezte a minisztert, van-e arról információja, hogy a szívsebész másik két betegének a műtétjére mikor és hol kerülhet sor. Gulyás Gergely viszont "nem vállalkozott" arra, hogy ezeket a kérdéseket megválaszolja. "Magyarországon világos szabályok vannak, ha valaki életveszélyben van, akkor annak azonnali ellátást kell biztosítani, meg kell műteni. Ha ez nem történik meg, büntetőjogi felelőssége van annak az orvosnak, aki ezt nem teszi meg, nem követ el mindent azért, hogy a gyógyulását a betegnek szavatolja" - mondta megismételt kérdéseinkre, hogy Székely László másik két sürgős betegét meg kellene-e műteni. Ezek orvosszakmai kérdések, a legrosszabb időkben sem miniszteri szinten döntöttek az ilyen kérdésekről, ezeket az egészségügyi törvény és a Btk. szabályozza. Nem arról van szó, hogy Magyarországon politikai kérdés lenne, hogy kit műtenek meg, és kit nem - jegyezte meg végül.

További belföldi híreink