Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-18 05:10:00

A strasbourgi bíróságig juthat a kormány új hajléktalantörvénye

Az Utcajogász Egyesület az ombudsmanhoz fordul, hogy kérje az Alkotmánybíróságtól a törvény felülvizsgálatát. Ha nem történik semmi, továbblépnek nemzetközi szintre.

 

 

Az ENSZ nyílt levélben bírálta a magyar kormány hétfőn életbe lépett új hajléktalantörvényét, mert kérdéses, hogyan felel meg a hazai és nemzetközi emberi jogi kötelezettségeknek. Kiss Natália, az Utcajogász Egyesület önkéntese elmondta az ATV Start műsorában, hogy ők már a törvény életbe lépése előtt tájékoztatták a hajléktalanokat, hogy mire számíthatnak, és milyen segítséget kérhetnek. Említette, hogy több civil szervezet is lépett ez ügyben, így a hajléktalanok már ismerték a főbb pontokat. Arról is beszélt, hogy az Utcajogász az ombudsmanhoz fordul, ahonnan azt várják, hogy kérje az Alkotmánybíróságtól a törvény alkotmányossági felülvizsgálatát.

Kiss személyes tapasztalata szerint eddig nem történt a közterületeken a rendőri intézkedések során visszásság, a rendőrök humánusan léptek fel, szóbeli, vagy írásbeli figyelmeztetést alkalmaztak. 


A törvénnyel kapcsolatosan a legaggályosabb pontnak azt tartják, folytatta, hogy kriminalizál egy élethelyzetet, amiről az elkövető nem tehet. A másik jogsértő rész, hogy a legszemélyesebb tárgyaik elégetését helyezi kilátásba. Jelezte, ha nem érnek el változást az Alkotmánybíróságnál, akkor a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak.

Kiss Natália kijelentette, nem igaz, amit a kormány állít, miszerint 19 ezer férőhely van a hajléktalanok számára. A valós adat 9500 férőhely, ami krízishelyzetben kiegészül még 1500-zal, tette hozzá. Ezzel szemben 15-30 ezer hajléktalan él az országban, közölte.

Köztudott, hogy ellentét van a lakosság és a hajléktalanok érdekei között, ennek megoldása az Utcajogász Egyesület szerint nem büntetőpolitikai eszközökkel lehetséges, magyarázta az önkéntes, hanem megfelelő lakáspolitikával. Egyetértett azzal, hogy a végcél: minden hajléktalan feje fölé fedél kerüljön. Jelenleg ez még nem elérhető, folytatta, mert sem szociális intézkedések, sem kormányzati hajlandóság nincs rá. Ugyanakkor a Város mindenkié csoport adatigénylése során kiderült, hogy 2500 üres önkormányzati lakás van Budapesten, közölte Kiss Natália, ezzel pedig lehetne kezdeni valamit.

atv.hu

További belföldi híreink