Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-16 18:08:00

Kegyetlenül nekiestek a kormánypártoknak a lakástakarék beszántása miatt

Eltörölte az Országgyűlés a lakástakarék-pénztárak állami támogatását, vagyis ezentúl nem jár majd évente maximum 72 ezer forint a takarékoskodóknak. A benyújtó fideszes képviselő szerint a pénztárak extraprofitot zsebeltek be eddig. Az ellenzék szerint viszont a kormány saját köreit akarja helyzetbe hozni a törvénnyel. A Fidesz erre azt közölte: a baloldal ismét a bankok oldalára állt, az ellenzék erre úgy válaszolt, hogy fiatalok 10 ezreibe rúg most bele a kormány.

 

 

„Ez a megtakarítási forma nem szolgálta megfelelően az otthonteremtési célokat” - előremutatónak nevezte saját indítványát a fideszes Bánki Erik, aki szerint nem működtek hatékonyan a lakástakarék-pénztárak. A Fidesz országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy 2010 óta a négy lakástakarék-pénztári szolgáltató mintegy 60 milliárd forintnyi extraprofitot tett zsebre.

„Van az a pénz, - ne vigyorogjon - amiért képesek ekkorát rúgni magyar fiatalok tízezreibe?” 

– szegezte a kérdést Z. Kárpát Dániel Bánki Eriknek. A Jobbik szerint két nap alatt statáriális módon „kivéreztették” lakáskasszákat, a fiatalokat pedig egyszerűen kiűzik az országból. „Én csak annyit kérek, gondolkozzanak el, és ha van Önökben bátorság, ne adják a nevüket ehhez a szemétséghez” – tette hozzá a Jobbik képviselője.

„Ne haragudjanak, azt gondoltam, hogy 8 év után már nem fognak ilyen felháborító és undorító kezdeményezéseket a parlament elé vinni” – erről már Bangóné Borbély Ildikó beszélt. A szocialista képviselő úgy fogalmazott: van sima lopás, van a pofátlan lopás, és van ez a törvényjavaslat.

A DK szerint a kormánypártoknak az fáj, hogy az évi 60 milliárd forint nem a saját köreikhez folyik be. „Ez a javaslat gazdaságilag ostobaság, társadalmilag igazságtalan, üzleti értelemben pedig felháborító és korrupt” – vélekedett Arató Gergely.

Csárdi Antal szerint hazugság, hogy 2018 a Családok éve lenne. „Önök a Családok évében ellehetetlenítik a családalapítást, a fiatalok lakáshoz jutását” – mondta az LMP országgyűlési képviselője.

Bánki Erik viszontválaszában azt mondta: az ellenzék ismét a bankok oldalára állt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig arról beszélt: a pénztárak nem szűnnek meg, az állami források pedig megmaradnak a CSOK-on keresztül.

„A kormány meg fogja vizsgálni, hogy a CSOK-rendszer, amelyet ki fogunk bővíteni, azonos jogosulti körben maradjon fenn, vagy bővítsük ki. Ebben még nincs döntés” – mondta Gulyás Gergely.

Kocsis Máté pedig cáfolta a sajtótájékoztatón, hogy azért változtatnak a szabályokon, hogy ezzel is előnybe hozzák az úgynevezett állami lakás „lottó”- rendszert.

Hidegzuhanyként jött a döntés

Egymás után adták ki a sorszámokat kedden az egyik legnagyobb, lakástakarékkal foglalkozó cég ügyfélszolgálatán. A sorban álló ügyfelek között volt, aki nem aggódott a megtakarítása miatt, más azonban igen. Az egyik Híradónk által megkérdezett ügyfél nem gondolja, hogy megváltoztathatnák visszamenőleg a szerződést, míg egy másik ügyfél arról beszélt, nem tudni, mit hoz a jövő.

Az egyik szolgáltató, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója a Portfolió konferenciáján arról beszélt:

a kormány által emlegetett extraprofit helyett inkább az állam járt jól a konstrukcióval. 

Tátrai Bernadett szerint a lakástakarékok ráadásul az építésen kívül a felújításoknál is segítséget jelentettek. „A szerződésszámokon is látszik, hogy rendkívül széles rétegeket ér el, és a kisembernek is megoldást jelent. Nem költözhet Magyarországon mindenki új lakásba. Tehát az élethelyzet, a családalapítás, a családok életkörülményeinek javítása nem csak abból történhet meg, ha új lakást épít” – véli az elnök-vezérigazgató.

A cég honlapján jól látható, mivel jár az állami támogatás kivonása: az akár 10 százalék feletti kamat mínuszba fordulásával. A Portfolió elemzője szerint a mostanáig érvényes konstrukciót nem igazán tudják majd pótolni a helyettesítő termékek.

Palkó István arra hívta fel a figyelmet, hogy léteznek a bankoknál megtakarítási számlák, amelyek viszonylag alacsony kamatot kínálnak. „Léteznek életbiztosítások, amelyek aztán a lejárat vége felé felhasználhatóak akár lakáscélra is, de egyik sem közelíti meg azt a fix, akár 10 százalékos hozamot, amit négy év alatt egy lakástakarék-pénztári szerződés nyújtani képes” – mutatott rá a Portfolió vezető elemzője.

A törvénymódosítás negatívan érintheti azokat is, akik eddig üzletkötőként dolgoztak. Egy, az ATV Híradójának név nélkül nyilatkozó, vezető beosztású szakember azonban bízik abban, hogy a cége valamilyen módon előre menekül majd.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója közben a hvg.hu-nak azt mondta: üzletileg nem számít jelentős változásra. Mellár Tamás szerint azonban közel ezermilliárd forintnyi megtakarításra nem lehet azt mondani, hogy annak nincs jelentősége.

atv.hu

További belföldi híreink