Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-16 15:04:00

„Aljas rágalom”: cáfolja a kormány Orbán lányának az utaztatását

Hogy lehet, hogy kiképzőrepülés keretében utaztatták haza a miniszterelnök lányát Ciprusról?- kérdezi Demeter Márta LMP-s képviselő egy iratbetekintés után a honvédelmi minisztertől. A kormány cáfolja a hírt, fake news-nak nevezték az újság állítását.

„A kecskeméti repülőbázison tett iratbetekintésem során kiderült, hogy a Honvédség által vett egyik Airbus A-319-es repülőgéppel kiképzőrepülés keretében utazott szeptember elején Orbán Flóra” – állítja Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője egy kedden beadott írásbeli kérdésében.

Demeter a honvédelmi minisztert, Benkő Tibort kérdezte az azonnali.hu szerint, hogy miért szállíthatta a miniszterelnök lányát a ciprusi Pafoszról Budapestre a honvédségi gép, ki adott erre utasítást és hogyan engedélyezhették az egészet.

A cikk megjelenését követően a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki, melyben azt írták, hogy „a ma megjelent hír egy újabb fake news, hírlapi kacsa, aljas rágalom”.

Frissítés: az Origóval közben a kabinetiroda azt közölte, hogy Orbán L. százados volt az, aki engedélyt kért, hogy a géppel szállítsa haza feleségét és Flóra nevű kétéves kislányát Ciprusról, ahol a magyar katonák egy ENSZ-misszió keretén belül már több mint egy évtizede teljesítenek szolgálatot és a kint lévő kontingenst most váltották le.

Az MTI megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium is reagált. Közölték, hogy Demeter Márta valótlanságokat állít, "hazudik". Kijelentései egyben sértőek a katonákra nézve is - írták. A képviselő ahelyett, hogy a hivatalos iratbetekintés alkalmával az általa szenzációnak vélt kérdésben megkérdezte volna a szakembereket, "kétes értékű politikai haszonszerzés céljából boszorkányüldözést hajt végre" - tették hozzá.

A HM azt írta, hogy a miniszterelnök vezetéknevével egyező nevű tiszt egyéves külszolgálaton tartózkodott Cipruson. Ez idő alatt - a százados saját költségén - a felesége és a miniszterelnök egyik lányával azonos nevű kislánya is kint tartózkodott - jelezték, hozzátéve: ez a jogszabályi előírásoknak megfelel, mivel saját költségén bármely katona kiviheti a családját külszolgálatra a szabályzók betartása mellett.

A katonatiszt családja egy kiképzési repülést folytató géppel tért haza, amire egyébként engedélyt kért és kapott is a honvédség illetékeseitől. Mindezen kérelem teljesítése nem ütközik szabályzókba, semmilyen többletköltséggel nem járt a honvédség számára - fejtette ki a HM.

atv.hu

További belföldi híreink