Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-15 11:29:00

Durva számok: a magyarok harmada nem tudja fizetni a hitelét

Másfél millió lakossági mulasztást tartanak nyilván a lakossági hitelinformációs rendszerben, ami még mindig nagyon sok, de a helyzet sokat javult – írja a Világgazdaság.

A BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. adatai szerint szeptember végén 1,471 millió fennálló mulasztást tartottak nyilván a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), szemben a 2017 végi 1,583 millióval. Ez azt jelenti, hogy a még fennálló csúszások száma érezhető ütemben csökken, hiszen kilenc hónap leforgása alatt bő 7 százalékkal zsugorodott. Az összes – tehát a megszűntekkel együtt számolt – lakossági mulasztás száma 1,75 milliót tett ki szep¬tember végén a BISZ Zrt. adatai szerint, ami 6,1 százalékkal kisebb a 2017 decemberében mért 1,86 milliónál.

A Világgazdaság azt írja, azzal együtt, hogy folyamatosan csökken a lakossági KHR-ben mulasztások miatt nyilvántartott szerződések száma, a növekvő hitelfelvételi kedv révén a teljes adatbázis fokozatosan növekszik. Olyan magánszemélyekből, akiket valamilyen hitelszerződésük miatt tartanak nyilván, szeptember végén már 5,04 milliót regisztrált a hitelinformációs társaság, 20 ezerrel többet a decemberinél.

A rendszerben szereplő összes szerződés száma a kilencedik hónap végén megközelítette a 9,72 milliót, ez majdnem 70 ezres növekmény a múlt év végihez képest.

Lassan, de folyamatosan nő az egy főre jutó hitelszerződések átlagos száma is: ez szeptember végén 1,93 volt, míg 2017 decemberében 1,92. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikái alapján a háztartások hitelportfólióján belül a nem teljesítő elemek aránya 8,4 százalékot ért el június végén, szemben az egy évvel korábbi 12,9 százalékkal. Ezen belül a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya 9,2-ről 5,5 százalékra csökkent egy év alatt.

atv.hu

További belföldi híreink