Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-12 16:02:00

Veronai buszbaleset: A szülők úgy érzik, már nem lesz előrelépés Magyarországon

Olaszországban közben kezdődik a per, október végén hat vádlott kerül bíróság elé, köztük az autópályát tervező mérnök és a magyar buszsofőr is.

Olaszországban már elkezdődik a per a tavaly január 20-án történt veronai buszbaleset kapcsán, melynek 17 halálos áldozata volt. Magyarországon még gyanúsított sincs, ismeretlen tettes iránt nyomoznak. Az ATV Start műsorának egyik vendége, Krizsány László a 15 éves kislányát, a másik vendég Szendrei Endre az unokahúgát veszítette el a baleset következtében.

Krizsány László elmondta, hogy október 31-én lesz az első tárgyalás, ahol hat vádlott van, akik közül az egyik az autópályát tervező mérnök, a másik a magyar buszsofőr. Arról is beszélt, hogy azért Olaszországban tárgyalnak, mert a vádlottak ott követték el a bűncselekményt. Magyarországon azok ellen kellene eljárást indítani, akik a busz műszaki összeállítását, karbantartását végezték, folytatta.

A nyomozóiroda már összeállított egy alapos anyagot, és a dokumentáció bizonyítja a szabálytalanságokat, tudtuk meg, de az ügyészség semmilyen lépést nem tesz- közölték. A szülő megjegyezte, úgy érzik, már nem is fog történni semmi.

Szendrei Endre úgy nyilatkozott, hogy azért még reménykednek, de igazából nagyon dühösek amiatt, hogy még mindig azt vizsgálják, hogy az illegálisan beszerelt pótüzemanyag-tartálynak volt-e szerepe a balesetben. "Ez a busz egy ketyegő bomba volt!"- jelentette ki. A pótüzemanyag-tartály miatt is, és a vizsgáztatás, az üzembe helyezés módját illetően is, és hogy olyan sofőr vezette, akinek lovas kocsit sem lett volna szabad vezetnie, vélekedett.

Arról is beszélt, hogy az olasz hatóságnak már két hónappal a baleset után kész nyomozati anyaga volt, csak várniuk kellett, hogy a magyar hatóságok küldjék végre a további információs anyagot.

Elhangzott a műsorban, hogy a szülők már összeesküvés-elméletet is gyártottak, miszerint az ügyben szereplők között vannak védett személyek, akiknek nem eshet bántódásuk. Ilyen a busztársaság vezetősége, mert - ahogy Krizsány László elmondta -, az néhány éve átalakult, pénzügyi injektáció történt, ami után sorra nyerték meg az utaztatással kapcsolatos pályázatokat. A baleset után két hónappal az egyik minisztérium pályázatának is a nyertesei voltak. A kérdésre, hogy kapnak-e segítséget oknyomozó újságíróktól, a szülők elmondták, hogy elkezdtek együtt dolgozni ilyen szakemberrel, de valami oknál fogva visszaléptek az ügytől.

atv.hu

További belföldi híreink