Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-13 05:10:00

Új kamerák Pécsen: jöhetnek a 30 ezres csekkek

30 ezer forintos pénzbírságra számíthatnak azok az autósok, akiket a pécsi belváros behajtási tilalmát ellenőrző kamerák látószögében engedély nélkül hajtanak a tiltott helyekre. Nem lesz könnyű a rendszert kijátszani, mert 19 új kamerát helyeznek üzembe október 15-től. A felvételek egy központi rendszerbe kerülnek, ahol feldolgozzák azokat, majd a közterület felügyelők küldik ki a bírságot.

Hétfőtől már élesben működve rögzítik a kamerák a behajtani tilos táblák környékén történő eseményeket. Ha a tiltás ellenére, engedély nélkül hajt be valaki, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Märcz János közterület-felügyelet vezető azt mondta az ATV Híradónak: "Október 15–től életbe lép az éles működési rendszer. A behajtási övezeteket minden oldalról kamerák fogják majd pásztázni, ami felismeri a rendszámot és a behajtási jogosultságot is ellenőrizni fogja. A büntetések eztán várhatók majd."

A rendszer azoknak nehezíti meg a közlekedését, akik munkahelye a zónán belül van. Ők nem akarnak parkolni a tiltott területen, csak bejutni odáig, de abban nem biztosak, hogy a cégek kifizetik a behajtási engedélyek tetemes éves díját.

A tiltott zónába indokolt esetben meghatározott időre szóló engedélyt is lehet kérni, de ezeket a rendszer - információink szerint - nem tudja kezelni. Akik ilyen engedéllyel hajtanak be a tiltott zónába, azok is kapnak majd büntetést. Ezt természetesen nem kell kifizetniük, de ezek törlését a közterület-felügyeletnél csak személyesen lehet kérni.

Cikkünk megjelenése után a pécsi városháza a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

„A hírben számos pontatlanság található, így például a bírságok kivetéséről és beszedéséről, illetve ezek időpontjáról semmilyen döntés nem született, egyelőre nem is várható.
 
A megváltott papír alapú engedélyek és kérdésben említett, iskolák, óvodák megközelítését szolgáló engedélyek természetesen jelenleg is érvényesek, s azok is maradnak.
 
Nem fordulhat elő, hogy papír alapú engedélyek megléte esetén bárkit is megbírságolnának, nem lesz szükség semmilyen esetben utólagos ügyintézésre.
 
A kamera-rendszer fő feladata egyelőre az, hogy a belváros korlátozott forgalmú övezetéről részletes információk álljanak rendelkezésre.
 
A rendszer az eddigi üzemelése alatt többször volt segítségére a nyomozó hatóságnak, más jellegű, nem közlekedési bűncselekmények vizsgálatában.
 
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a védett övezetekbe behajtók aránya továbbra is rendkívül magas.
 
13 ponton került kihelyezésre 19 kamera, a belvárosi védett övezet (történelmi városmag) behajtási pontjaira.”

atv.hu

További belföldi híreink