Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-12 08:10:00

Tarlós: Puzsér a szakmája egyik legjobbja

Szerettem volna befejezni, hiszen közel 30 éve csinálom, amit csinálok. A saját életemet szerettem volna élni, és vannak pozíciók, amelyek ezt nem teszik lehetővé – ezzel indokolta Tarlós István főpolgármester az ATV Start című műsorában, hogy az elmúlt hónapokban a visszavonulását fontolgatta.

Tarlós: Puzsér a szakmája egyik legjobbja

Tarlós szerint a folytatásával kapcsolatban megfogalmazott feltételei nem követelések voltak, hanem olyan dolgok, amelyek nélkül nem lett volna képes folytatni a munkáját.

Tarlós István sokrétű megállapodásnak nevezte azt az egyezséget, amely Orbán Viktor és közte jött létre a folytatásról, és annak csak egyik eleméről, a fejlesztési tanácsról beszélnek a megállapodás elemei közül, pedig a megállapodás nagyon sokrétű. A maga részéről régóta szerette volna a tanács felállítását, ami egyébként a XIX. században, a Podmaniczky-korszakban már működött a fővárosban. Tarlós István hangsúlyozta: vétójogot kap a tanács döntéseivel kapcsolatban. Mint ismert, a tanács elnöke a miniszterelnök, társelnöke a főpolgármester lesz; a testület először november 17-én, Budapest 1873-as megalapításának évfordulóján ül össze.

Tarlós szerin két nagy előnye van a tanácsnak: egyfelől minden kiemelt budapesti nagyprojekt bekerül a tanácsba, így Budapest választott köztestületének mindenhez köze lesz, ami a fővárosban történik. Másrészt úgy látja: megoldható lesz a projektek finanszírozása.

Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este azt mondta: szerinte tovább csökken a főváros önállósága. Erre reagálva a főpolgármester azt mondta: Karácsonnyal jó emberi viszonyban vannak, de úgy látja: a zuglói polgármester elemi szinten nem érti, hogy miről szól a fejlesztési tanács.

A főpolgármester az ATV Startban elmondta: mindenképpen szeretné, ha olyan közlekedési projektek, mint a 3-as metró befejezése és a BKV járműcseréje bekerülnének a tanács elé.

Tarlós István azt is elmondta: újrázásának egyik feltétele volt, hogy maradjon a közvetlen főpolgármester-választás. Hozzátette: közel 30 éve városvezető, és 1990 kivételével őt mindig közvetlenül választották meg. Ebből következően „spirituális igénye”, hogy legyen legitimitása annak a pozíciónak, amit betölt „Isten és a nép támogatásával”. Azt az állítást, amely szerint ő nem lenne szuverén közszereplő, izzadtságszagú ellenzéki legendának tartja. „Akár abba is lehetne ezt a butaságot hagyni” – mondta a főpolgármester.

Tarlós reagált Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltségére is. Mint elmondta: szívesen nézi Puzsér Róbert szatirikus műsorait. Tarlós szerint Puzsér a saját szakmájának egyik legjobbja, nagyon tehetséges ember. Ám a városvezetés az egy másik szakma.

Azt is elmondta: nem zavarja, hogy az Index olvasói egy szavazáson Puzsért hozták ki a választás esélyesének. Példaként hozta fel, 2010-ben Horváth Csaba egy tévévitájuk után nyert egy hasonló szavazáson, ám az MSZP jelöltje röviddel később példátlan különbséggel maradt alul Tarlóssal szemben a főpolgármester-választáson.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink