Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-12 18:47:00

Krízis, öngyilkossági szándék? Több százezren telefonálnak évente

Rendőrök mentették meg annak a 74 éves nőnek az életét, aki Ráckevénél egy hídról vetette magát a Kis-Dunába. A település térfigyelő kameráinak képén vették észre a zavartan viselkedő nőt. Mire a helyszínre értek, már a vízben volt, így az egyenruhások nem tétováztak, a vízbe ugrottak és kihúzták a nőt, akit a mentők kórházba szállítottak.

Fodrozódik a Duna vize, a horgászok a kapásra várnak. Idilli képet mutat a ráckevei folyópart péntek délelőtt. Éjszaka viszont csak a helyi rendőrök éberségének és a térfigyelő kameráknak köszönhetően nem történt tragédia a településen.

Pénteken fél 2 körüli időben észlelték, hogy a Kossuth Lajos utcán egy idős hölgy az út közepén haladt, nagyon zavartan viselkedett, ezért folyamatosan lekövették a kamera rendszeren, ezért amikor látták, hogy nézelődik be a víz felé és ez gyanús volt nekik, ezért utána eredtek.

A helyi rendőrkapitányság alig száz méterre van a hídtól, így hamar odaértek az egyenruhások.

Ekkor már csak azt észlelték, hogy a hölgy eszméletlenül sodródik a vizen. Szerencsére egy pufi kabát volt a hölgyön így nem süllyedt el a vízben. A járőrök azonnal a mentésére indultak, az egyikőjük levette szolgálati ruházatát és a vízbe ugrott, beúszott a hölgyhöz, másik kollégája szintén a vízbe ment és segített a partra emelni a hölgyet, a harmadik kollégája pedig világított.

Időközben a nő eszméletéhez tért, a rendőrök ruhájukkal és pokrócokkal takarták be és úgy adták át a mentőknek.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt nyilatkozta: "Az idős nő stabil állapotban volt, de tekintettel a történtekre, felmerült a belső sérülés lehetősége. Úgyhogy melegített infúziót kötöttek be neki a helyszínen és utána mentőhelikopterrel szállította a baleseti sebészeti osztályra."

Évente 200-300 ezer hívást fogadnak országszerte a lelki elsősegély telefonszolgálatok. A telefonálók 10-20%-a krízis vagy konkrét öngyilkossági szándék miatt emeli fel a kagylót. Nagyon gyakran idősek kérnek segítséget.

Veszteségek után vagyunk, vagy éri az embert, vagy amit eddig fölépítettünk az összeomlani látszik, vagy nem építettünk fel semmit, ahogy a mérleget készítjük. Tehát sok minden lehet annak az oka, tényleg nem egy tényezős dolog az, ha valaki azt gondolja, hogy véget vet az életének.

A 116-123-as telefonszám éjjel nappal ingyenesen hívható, és segíti azokat, akik úgy érzik, önerejükből képtelenek kilábalni nehézségeikből.

atv.hu

További belföldi híreink