Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-13 06:50:00

Durva változás jön napokon belül Magyarország utcáin

Október közepétől tulajdonképpen tilos hajléktalannak lenni Magyarországon, ezért minden hajléktalan embernek be kell vonulnia a hajléktalanszállókra. Ha valaki az utcán marad, és a harmadik figyelmeztetés ellenére sem megy be valamelyik szállóra, az akár börtönbe is kerülhet.

Durva változás jön napokon belül Magyarország utcáin

A Heti Napló riportjának két főszereplője Jutka és Anikó. Mindketten hajléktalanok. Habár a fejük felett jelenleg van fedél, Anikónak fogalma sincs, hogy október közepétől hova megy, hiszen házilag összerakott otthonával kapcsolatban a rendőrök már többször jelezték neki, hogy október 16-án ledózerolják, hiába nem jár erre senki, nem zavar senkit és a saját kezével építette fel magának és a fiának a kis kunyhót.

Jutkának az a szerencséje, hogy arról a magánterületről, ahol 18 éve élnek a párjával, nem küldték el őket. Lomtalanításból gyűjtöttek össze mindent, ahogy mondja: 18 évnyi lomizás eredménye az az otthon, amiben most élnek.

A törvénymódosítás szerint október 15-től „aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, az szabálysértést követ el.” „Akit 90 napon belül 3 alkalommal figyelmeztetnek a szabálysértés elkövetése miatt, az ellen kötelező elindítani az eljárást.” „Pénzbírság nem szabható ki.” „A szabálysértés elkövetőjét elő kell állítani, meg kell hallgatni és szabálysértési őrizetbe kell venni.”

Misetics Bálint szociálpolitikus szerint nagy szabadságot ad a hatóságoknak ez a rendelet abban, hogy ők eldöntsék, hogy egy-egy tárgya egy hajléktalan embernek az romlandó-e vagy lehet-e tárolni, és ha nem, akkor valóban megsemmisítheti. Ez különösen a tartósan utcán élő emberek szempontjából probléma, hiszen ha őt beviszik egy éjjeli menedékhelyre és ebben ő együtt is működik, akár azért, hogy elkerülje a szabálysértési elzárást, viszont onnan egyébként reggel kiküldik, akkor ő újra az utcán találja magát azok nélkül a személyes tárgyak nélkül, paplan-takaró, matrac nélkül, amelyek egyébként lehetővé tették, hogy túlélje az előző éjszakát.

A Heti Napló megkereste az ORFK-t és a Büntetés Végrehajtás Intézetet is. Az ORFK-tól válaszként belinkelték a törvénymódosítást. A Büntetés Végrehajtás ennél bőbeszédűbb volt, ők azt írták, hogy a „büntetés-végrehajtás felkészült a törvénymódosítás hatályba lépését követő időszakra. Elhelyezésük a félig nyitott rezsimű büntetés-végrehajtási intézetekben, rövid tartamú elzárás esetén a lakóhelyükhöz közeli, megyei feladatokat ellátó bv. intézetekben történik.”
 
De az sem megoldás, hogy ezért megbüntetik őket. Akkor lenne ennek valóban értelme, ha a hajléktalan ellátással az ég világon semmi probléma nem lenne. De van. Nem is kevés.
Október közepétől várhatóan a hajléktalan emberek majd kevésbé látható, elhagyatott magánterületeken próbálják meg magukat meghúzni, ami azt jelenti, hogy az utcai szociális munkások nehezebben találják majd meg őket. Pedig ez a téli krízisidőszakban akár élet-halál kérdés is lehet.

atv.hu

További belföldi híreink