Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-12 20:14:00

20 millióra perli a kórházat Székely László elhunyt betegének a családja

Dr. Ábrahám László ügyvéd szerint az áldozat elvesztése sokkal nagyobb trauma annál, hogy azt bármekkora összeggel kompenzálni lehetne, de a hazai gyakorlatban egy ekkora kártérítést is csak nagy küzdelem árán adnak.

20 millió forintos kártérítésre - 10 millióra az özvegy, 10 millióra az elhunyt férfi lánya - perli Székely László, a GOKI-ból kirúgott főorvos elhunyt betegének a családja az intézményt- hangzott el az ATV Egyenes beszéd című műsorban péntek este.

Dr. Ábrahám László, a család megbízott ügyvédje a műsorban elmondta, a hazai gyakorlatban ez az összeg is nagyon nagy küzdelem árán érhető csak el, és tudják azt is, hogy sokakban ez irigységet válthat ki. Ezért leszögezte: az, hogy a család elvesztette egyik tagját, sokkal nagyobb trauma annál, mint amit bármekkora összeggel kompenzálni lehetne. Mivel azonban a hazai joggyakorlatban van lehetőség ilyet kérni és az eddigi megszólalások mind Kovács Attila országos tisztifőorvos, mind a vizsgálatot végző Kollár professzor részéről a kórházat egyértelműen hibásnak nevezték, Ábrahám lát rá esélyt, hogy meg tudjanak állapodni az intézménnyel.

Az ügyvéd elmondta, ha esetleg lezárul a vizsgálat és mégis az azóta kirúgott Székely László főorvost találnák hibásnak, akkor is az intézmény kell, hogy kártérítést fizessen, ugyanis az alkalmazottakért az alkalmazó a felelős ebben a tekintetben.

Személyiségi jogok is sérültek?

A kártérítéssel kapcsolatos jogszabályról szólva az ügyvéd elmondta, ha a kórház hibázott, hogy az elvárható gondosságot elmulasztotta, nem küldte másik intézménybe a beteget, ahogy az a törvényben le van írva, akkor kártérítésre kötelezhető. Hozzátette: azt valótlan állításnak tartja, hogy nem találták volna a később elhunyt beteg vizsgálatainak dokumentációját, ugyanis még azt is leírták, hogy milyen naplószám alatt, milyen eredménnyel történtek meg ezek a vizsgálatok. „Ha ezt cáfolja a kórház, akkor önmaga ellensége”- vélekedett Ábrahám László. Az ügyvéd arról is beszélt, hogy az áldozat személyes adatai is sérültek szerinte az elmúlt napokban, több helyen is nyilatkoztak a vizsgálatokat végzők olyanokat a szakember szerint, amikkel kapcsolatban titoktartásra lettek volna kötelezve.

A műsor vendége volt Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő is, aki a téma kapcsán a parlamentben is felszólalt, majd pártja feljelentést is tett az ügyben. A képviselő elmondta, Magyarországon évente körülbelül 30 ezer beteg hal meg amiatt, mert nem kapja meg azt az alapvető egészségügyi ellátást, amihez joga lenne és ez a beteg sem kapta meg.

Bangóné úgy véli, születésünktől a halálunkig szinte minden nap találkozunk az egészségüggyel, emiatt az egyik legkiszolgáltatottabb helyzetbe kerülünk, ennek a betegnek a halála pedig iskolapéldája lett annak sajnos, „mennyire kiszolgáltatott ma egy állampolgár”.

Egy aláírás?

Székely László másik két betegével kapcsolatban – az egyikük ma nyilatkozott az ATV-nek – Ábrahám László azt mondta: őket pedig az életben maradás esélyétől fosztják meg a várakozó magatartással. Állította a műsorban, hogy csak az intézmény vezetőjének aláírásán múlik, hogy megrendelik-e számukra a szükséges implantátumot, majd arra a kérdésre, hogy ez miért nem megy egyszerűen, azt mondta: úgy látja, sokszor hatalmia harc megy az orvosok között, még ha emiatt neheztelnek is rá, amikor erről beszél. A két, várakozó beteg kapcsán hozzátette: lehetséges, hogy lesz lehetőségük nekik is jogi segítséget kérni, hogy elinduljon valami a gyógyításukkal kapcsolatban. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt az ügyvéd, hogy hová forduljanak a betegek. „Hadd ne mondjam egyelőre”- mondta az ügyvéd, aki hozzátette Székely László elhunyt betege kapcsán: arra fognak törekedni, hogy megállapodjanak a kórházzal, nem célja a családnak, hogy bárkinek a büntetését elősegítsék. „A kártérítés nem fogja visszahozni a halottat, de talán valami kompenzálást fog adni”- tette hozzá Ábrahám László, aki külön kiemelte, az elhunyt férfi családja mennyire hálás a GOKI-ból kirúgott főorvosnak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink