Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-11 06:03:00

Várólisták hossza: felhívtuk a kórházakat, hogy megtudjuk, mi az igazság

Folyamatosan csökken a kórházi várólisták hossza Rétvári Bence szerint. A parlamenti államtitkár több konkrét adatot is megnevezett. Az mfor.hu nézett utána a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvántartásának, ahol kevésbé reménykeltő a helyzet. Van olyan kórház, ahol egy évet is kell várni egy térdprotézis műtétre. Ugyanezt egy magánklinikán 3-4 hét alatt elvégzik, igaz több mint 1 millió forintot kell fizetni érte.

 

Térdprotézist ültetnek be az orvosok ennek a páciensnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint egy ilyen műtétre már csak 137 napot kell várni. Rétvári Bence több előrelépésről is beszámolt.

„Érezhető pozitív változást hozott ez a 25 milliárd forintnyi többlet. Szürkehályog műtét esetében a tényleges várakozási idő, nem csak az, amit az elején így informatikailag mutat a rendszer, hanem ténylegesen a betegek mennyit töltenek, ez 90 nap volt 2012-ben, most ez 45 napra csökkent” – mondta Rétvári Bence, parlamenti államtitkár.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapja szerint azonban ez nem így van. Szürkehályogműtét esetében nem 45, hanem 88 nap az átlagos várakozási idő. Míg térdprotézisnél nem 137, hanem 340 napot kell várni.
Híradónk kórházakat is felhívott, hogy megtudja, mire számíthat egy beteg.

„Először el kell jönni egy vizsgálatra, ahol doktor úr is megállapítja, hogy valóban ez szükséges meg hát, hogy lássa itt a térdet, ezek után, pedig több mint egy év a várólistánk hossza a vizsgálattól számítva” – mondták az egyik kórházban. Egy másik kórházban arról tájékoztattak, hogy minden orvosnál más a várólista, van, ahol már 2020-ra kaptak időpontot.

Egy magánklinikán sokkal hamarabb is sorra kerültünk volna, de megkérték az árát: november végére tudtak volna időpontot adni, a szakorvosi konzultáció 22 ezer 500 forintba kerültek volna, míg a műtéti költségek pedig 1 millió 100 ezer forint körül mozoghatnak.

A Híradónk által megkérdezett egészségpolitikus azt mondta, nemzetközi viszonylatban rövidek a magyarországi várólisták és valóban csökkent a várakozási idő.

„Egyrészt egy picit rendezettebbek lettek a listák, tehát jobban tudjuk, hogy mennyi az annyi, de ettől nem lett kevesebb. Másrészt pedig valószínű, hogy most már 2012-höz képest fejlődött annyit a magánellátás, hogy a beteg elmegy a magánellátásba és ott inkább kifizeti, de nem várja végig azt a 2-3 évet” – fogalmazott Kincses Gyula.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkerestük, hogy megtudjuk mi az oka az eltérő adatoknak. Azt írták, Rétvári Bence a 2017-es hiteles adatokat ismertette, amik megfelelnek a valóságnak. Hozzátették, a 2018-as éves adatok majd jövőre állnak majd rendelkezésre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink