Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-11 21:30:00

Újfajta tüntetésekkel készülnek október 23-ára a baloldalon?

Ennek lehetett egyfajta tesztje, amikor Erdogan látogatása idején néhány tucat fiatal komoly rendőri kísérettel közlekedett a városban mindenfelé.


 

A kisföldalattin kergette a rendőrség az Erdogan ellen tüntetőket

Hétfőn délután 30-40 fiatal szervezetten indult a Gül baba türbéjéhez, ahová Erdogan török elnök is ellátogatott. Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy az akciót a fiatalok találták ki, akik torz tükröt akartak mutatni a hatalomnak, lázadni akarnak, és hatalomváltásra készülnek, és erre a hatalom némi paranoiával reagált. Ugyanis kivezényeltek egy szakasz készenléti rendőrt, akik szigorúan követték a fiatalokat, keresztül a városon, a földalattin, a villamoson, de még a buszra is felszálltak velük a többi utas nagy megrökönyödésére.

Vajnai megjegyezte, még filmekben sem látott ehhez hasonló jelenetet, annyira szürreális volt az egész. A villamos mögött és mellette is rendőrautós kíséretük volt. Vajnai maga is részt vett a fiatalokkal a "sétán" és elmondta, hogy a rendőrök közölték vele: be nem jelentett rendezvény szervezése miatt feljelentik őt.

Elmondta, hogy az egésszel a céljuk csak annyi volt, hogy megnézhessék, mi történik a Gül baba türbéjénél. Ezzel viszont sikerült élesben tesztelni az új gyülekezési törvényt is, derült ki, melynek egyik fontos pontja az, hogy a gyülekezéssel nem lehet a közlekedés rendjét sérteni. Ennek köszönhetően nagyjából a tüntetések 90 százalékát megakadályozzák, hangzott el. Mint ismert, megtiltották a DK által szervezett Erdogan elleni tüntetést az Akadémiánál, ami a Helsinki Bizottság véleménye szerint az új gyülekezési törvény alapján sem volt jogszerű.  Arra hivatkoztak, hogy nemzetközi kötelezettségteljesítést akadályozott volna meg a tüntetés.
 
Vajnai Attila véleménye az, hogy a gyülekezési törvény célja valójában az, hogy az ellenzéki szervezetek akcióit megakadályozhassák, büntetőjogi eszközökkel. Ez pedig ellentétes a különböző aláírt nemzetközi egyezményekkel, jelentette ki.
A kérdésre, hogy más külföldi vendég látogatásakor is szerveznek-e hasonló akciót, az Európai Baloldal elnöke úgy válaszolt, ez attól függ, ki jön, milyen lesz a helyzet és mi lesz a téma. A továbbiakban a fiatalok kérésére jelezte, elképzelhető hogy október 23-ára is terveznek a város több pontján is "városnéző túrát".
 
atv.hu

További belföldi híreink