Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-12 06:20:00

Mit tehetünk a poloskainvázió ellen?

Poloskainvázió van országszerte. Mezőfi László, a Szent István Egyetem PhD rovarszakos ösztöndíjasa elmondta az ATV Start című műsorában, hogy az ázsiai márványos poloska 2013-ban bukkant fel Magyarországon, elsősorban a globális kereskedelemnek köszönhetően.

 Különböző szállítmányokkal érkeztek, megbújva a rakomány között, magyarázta. A zöld vándorpoloska valamivel korábban, 2002-ben került az országba, Afrikából. Az állatok emberre nem veszélyesek, de a mezőgazdaságban károkat okoznak.

A zöld poloska érzékenyebb a hidegre, de a Kelet-Ázsiából, Japánból és Koreából származó ázsiai márványos poloska jobban bírja a hideget. Ettől függetlenül igyekszik behúzódni a házakba, meleg helyekre, hogy átvészeljék a hideg telet, tájékoztatott Mezőfi László.

Mit lehet tenni ellenük? Mezőfi úgy fogalmazott, hogy a házi praktikák se nem ártanak, se nem használnak e téren. Igaz, hogy a poloskák nem szeretik az erős illatokat, de mivel az illat hamar elillan, így folyamatosan kellene permetezni a házainkat. Javasolta, hogy jól szigeteljük le az ajtókat, ablakokat, viszont a szellőztetéskor a poloskák elkerülhetetlenül bejuthatnak a lakásba.

A poloskáknak hazánkban nincs természetes ellensége, mivel nagyon büdösek a madarak sem szívesen eszik őket. Az őshazájukban viszont a fürkészdarazsak a poloska tojásába rakják a saját tojásaikat, így végül nem poloska kel ki belőle, hanem a fürkészdarázs. Megjegyezte, hogy Amerikában kísérleteznek ezzel, de mérlegelendő, hogy milyen hatása lenne a fürkészdarazsak betelepítésének.

Az ázsiai márványos poloska szaporodásáról Mezőfi László elmondta: a rovaroknak évente csak egy nemzedéke fejlődik ki, de egy nőstény több tucat tojást rak le.

További belföldi híreink