Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-11 05:10:00

Még idén csúcsot dönthet Magyarországon a benzin és a gázolaj ára is

Harmadszorra emelkedett a gázolaj ára, most 8 forinttal, az átlagár így a kutaknál jelenleg 435 forint. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy nagy különbségek vannak a benzinkutak között, a legolcsóbban 411 Ft, a legdrágábban 478 forintért tankolhatunk. A szakértő szerint a mostani emelkedés még nem a vége, az elemző híradónknak azt mondta: ebben az évben még 10 %-os drágulásra számíthatunk.

 

Megnéztük az ATV környékén, vagyis a 10. kerületben lévő benzinkutakat mi mennyibe kerül:

Az első helyen a dízel 423 forint, ezt a kerület legtávolabbi részében lehet tankolni, a második helyen már 2 forinttal drágábban jutottunk volna az üzemanyaghoz, de az utolsó két benzinkúton, ami egyébként egymással szemben van az út két oldalán, azonos összeget, vagyis literenként 432 forintot kérnek.

Ezután arra is kíváncsi voltam, mit mutat az internet, hol éri meg ma a leginkább tankolni. A holtankoljak.hu szerint Budapesten a 17. kerületben a legolcsóbb az üzemanyag. A gázolaj itt 411 forint. Összehasonlításképpen a legdrágább az M1-es autópályán, ahol a 478 forintot is meghaladta az ára.

Ilyen esetben talán sokan otthon hagyják az autót, mások meg igyekeznek spórolni. A Totalcar újságírója tippeket is adott, szerinte sokat segíthet az intelligens útvonaltervezés, és a kis gáz, kis fék, lassításkor és gyorsításkor. De mondott még valamit.

„A legtöbben azzal pazarolják a legtöbb üzemanyagot, hogy reggel induláskor percekig melegítik álló helyzetben a még hideg motort, miközben az autó ekkor kevésbé melegszik gyorsan, minthogyha fokozatosan terhelve melegítik, vagyis másodpercekkel a motorindítás után szépen elindulnak vele, és fokozatosan növelt terheléssel melegítik be viszonylag hamar az autót” – hívta fel a figyelmet Zách Dániel. A szakértő szerint esősorban az olaj világpiaci árának emelkedése okozza a drágulást, és még nincs vége a folyamatnak.

„Lehet még a hazai üzemanyag árakban is egy 10 százaléknyi emelkedés, ez ugye azt jelenti, hogy körülbelül a 450 forintos történelmi csúcson lehet az üzemanyag ára. 

Mind a benzin, mind a gázolajár esetében akár már az idei évben megdőlhetnek Magyarországon a benzinkúti árak” – mondta Major András, a Portolió elemzője.

Az elemző befolyásoló tényezőként azt is elmondta, ha a forint gyengül a dollárral szemben, az üzemanyagárak akkor is növekednek, ha egyébként az olajárakban nem lenne változás.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink