Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-10 16:31:00

Macron mintájára jutna be a Momentum az EP-be

A francia államfővel és pártjával fogná még szorosabbra a kapcsolatot a Momentum. A pártban ugyanis úgy vélik, az En Marche utcai politizálásához hasonlóban érdemes nekik is gondolkodniuk. Közben egy hónap múlva már az ALDE tagja lehet a Momentum, a szövetségkeresés pedig a hitelességüket is növelheti – nyilatkozta Hajnal Miklós az atv.hu-nak.

Csak egy hajszál választja el attól a Momentumot, hogy sikeresen csatlakozzanak az európai liberális pártcsoportosuláshoz, vagyis a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) párthoz a jövő évi EP-választás előtt – árulta el a Momentum elnökségi tagja az atv.hu-nak. Berg Dániel elmondta, hogy a párt már túl van az első rostán, szeptemberben ugyanis a pártcsalád elnöksége már rábólintott a csatlakozásukra. Így nem maradt más hátra, minthogy november első felében az ALDE tagpártjai is megtegyék ugyanezt a kongresszuson. A párt pozitíve tekintetben, miután ugyanilyen visszajelzések érkeznek hozzájuk- magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy csatlakoznának-e a Néppárthoz, ha esetleg mégis elutasító lenne az ALDE novemberi kongresszusa, úgy felelt Berg: nem biztos, hogy beülne a Fidesz mellé. A politikus arról is beszélt az európai politikával kapcsolatban, hogy Macron pártcsaládot alapító tervei valószínűleg nem jönnek össze, ugyanakkor aktívan részt vennének abban a platformban, amely az utóbbi időben felmerült az ALDE és Emmanuel Macron pártja, az En Marche között. Igaz, ezek a hírek Guy Verhofstadt, vagyis a volt belga miniszterelnök nyilatkozata alapján keltek szárnyra. Sőt, a Reuters arról is írt, hogy Christophe Castaner, az En Marche vezetője azt mondta nekik: még nem állnak készen a szövetségkötésre.

Ettől függetlenül a Momentum továbbra is azon van, hogy minél jobban kiszélesítse külföldi kapcsolatait, kiváltképp a francia államfő pártjával. Hajnal Miklós, a Momentum másik elnökségi tagja ezt azzal magyarázta az atv.hu-nak, hogy

sokat tanulnak Macron az En Marche-tól, akik szerinte innovatívan képviselik mindazt, amiről ők is sokat beszélnek itthon, az utcai politizálást. 

Mint mondta, a különböző módszertanokat már megosztják egymással, mégis szintet ugranának, és erről szólnak az egyeztetések, hogy egy közös projekt az jó gyakorlat lenne. Másrészt ez a szövetségi szálakat is megerősíthetné a pártnál – tette hozzá a politikus, aki szerint az En Marche kampánya amiatt lehetett sikeres, mert hosszú hónapokig kérdőíveztek, és voltak kint az utcán, ami alapján végül saját programjukat is összeállították. Szerinte nekik is érdemes „valami hasonlóban gondolkodniuk”.

Magáról az EP-kampányról közben azt mondta Berg, hogy tárgyalnak a szövetségesekkel, jellemzően az újhullámos pártokkal. Ennek lényege, hogy egy nemzetközi kampányon belül két Európa-vízió versenyez egymással. Egy gyenge, és széthúzó, amelyet Berg szerint a magyar miniszterelnök is képvisel, és egy erős, összehúzó Európa, melynek élén szerinte Macron áll. A kampány célja, hogy bemutassák, hogyan találkozik az ember az Európai Unióval a mindennapokban, legyen az egy kórház, vagy éppen egy út. Hajnal hozzátette: saját, külföldi tapasztalataik és az az európai szintű összefogás, hogy más pártok is jelen vannak a Momentum mellett, fogják hitelesíteni őket.

Ajánlom

További belföldi híreink