Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-10 20:39:00

Kirúgott szívsebész: amiért idáig küzdöttem, másodpercek alatt hullik szét

Interjút adott az Euronewsnak Székely László szívsebész, akit az Országos Kardiológiai Intézetből (GOKI) rúgtak ki. Elbocsátása után nem sokkal meghalt egy 55 éves betege, akinek műtétre lett volna szüksége.

Kirúgott szívsebész: amiért idáig küzdöttem, másodpercek alatt hullik szét

„Mélységesen lesújt, hogy amiért idáig küzdöttem, az másodpercek alatt hullik szét, és már nem azt tarjuk szem előtt, hogy a beteg hogyan lehet jobban, hogyan gyógyíthatunk” – mondta az elhunyt férfival kapcsolatban Székely.

A GOKI közleménye szerint az elhunyt beteg esetében 48 órán belüli sürgősségi műtétre lett volna szükség, Székely mégis elindította egy érprotézis legyártását.

„Ez a konkrét beteg az intézet egyik kardiológusához jött, aki megállapította ennek a krónikus betegségnek a lehetőségét, és a CT-vizsgálatot követően szívsebészeti konzíliumot javasolt. Egy veleszületett rendellenességgel foglalkozó szívsebész kolléga az intézetből fogadta a beteget, és a vizsgálat után küldte hozzám, hogy az általunk alkalmazott speciális eszközre, graftra van szüksége” – fogalmazott a kirúgott szívsebész az Euronewsnak. Mint mondta, a betegnél évek óta növekedett a kitágult aortaterület, de addig nem volt hajlandó beleegyezni a műtétbe, amíg a számára ideális megoldáshoz nem férhet hozzá. Ezért nem került műtéti előjegyzésbe a beteg. „Miután a külföldi szakértővel is egyeztettem, biztos voltam benne, hogy a műtéti előjegyzés megtörténik, de közbejött a felfüggesztésem” – tudatta.

Székely szerint már az eset előtt megromlott a viszonya a GOKI-val. „A mellimplantátum szerintem ürügy csupán. A szükséges és elvégzett fejlesztéseket illetően már régóta éleződött a feszültség. A műtétek elvégzéséhez van két negyvenévesnél régebbi, és egy húsz- meg egy tízéves szívmotorunk. Tehát az életbe vágó eszközökből kettő negyven évnél régebbi, és hiába kértem, hogy cseréljék. A műtétekhez használatos altatógépek gyakran romlanak el, mert azok is régiek, már nem is lenne szabad operációkhoz használni ilyen eszközöket. A műtőlámpák sem alkalmasak ilyen típusú műtétekhez. A műtő-monitorok sem az itt zajló ellátáshoz valók, mégis rendszeresen hiába kértem ezeket a fejlesztéseket. Az intenzív osztályon a lélegeztető gépek már akkor sem voltak újak, amikor én 25 évvel ezelőtt elkezdtem dolgozni. Régóta, többször hangsúlyoztam, hogy ez a szedett-vedett eszközállomány nem megfelelő” – folytatta a szívsebész.

„Nem az intézetnek nem lesz szívsebészete, hanem az országnak lesz ez probléma. A felfüggesztésem előtt a feszültséget az élezhette ki, hogy mindezt leírtam a miniszter úrnak. Szerintem ez az igazi indok” 

– jelentette ki.

Székely azt tartja a legfontosabbnak, hogy a szívsebészeten dolgozó szakemberek együtt tudjanak dolgozni valahol a jövőben. „Ha ez a team széthullik, hiába értékesek egyenként a szakemberek, egyedül nem tudják ugyanazt az értéket produkálni. Én sem. De ha mi innen elmegyünk, akkor ki marad?” – tette fel a kérdést a szakember.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink