Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-09 12:11:00

Vizsgálat: a kirúgott szívsebész a felelős a beteg haláláért

A kardiológiai intézet kirúgott szívsebészét hibáztatják az 55 éves férfi haláláért, mert 11 centis értágulattal azonnal olyan intézménybe kellett volna küldenie a beteget, ahol el tudják látni.

Vizsgálat: a kirúgott szívsebész a felelős a beteg haláláért

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) kirúgott szívsebészét hibáztatja az értágulatban elhunyt beteg ügyében készült orvosszakmai jelentés. A 24.hu információja szerint az elbocsátott Székely László főorvos tevékenységével kapcsolatban két vizsgálatot is lefolytattak a napokban.

Az orvosi jelentés szerint az elhunyt 55 éves férfinél az 1980-as években végeztek el egy aortaműtétet. A beavatkozás után a betegnek három évtizeden át nem voltak panaszai, csak idén nyáron. Július 30-án jelentkezett vizsgálatra Székely Lászlónál a kardiológiai intézetben. A magával hozott CT vizsgálat azt mutatta, hogy 11 centiméteres értágulata van, ami a korábbi beavatkozás helyén alakult ki. Ez a kórkép nem ritka, az évtizedekkel korábban elvégzett „foltplasztikák” nyomán sok esetben alakul ki ilyen hasonló probléma. A jelentés azt hangsúlyozza, hogy az ilyen típusú tágulatok komoly életveszélyt jelentenek. A kiszakadás kockázata exponenciálisan nő az eredeti érátmérő 50 százalékos meghaladása után.

A vizsgálat végkövetkeztetése az, hogy mivel egy 11 centiméteres tágulat esetében megjósolhatatlan volt, hogy a szakadás napokon vagy már órákon belül bekövetkezik-e, az lett volna a célszerű, ha a beteget azonnal olyan intézetbe irányítja az orvos, ahol meglettek volna a technikai feltételek és az OEP-finanszírozás a beavatkozás elvégzésre.

Ezért a vizsgálat eredménye szerint a kardiológiai intézet nem tehető felelőssé a férfi haláláért.

atv.hu

További belföldi híreink