Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-09 18:18:00

Már 1500-an állnak a kirúgott orvos mögött

A Kardiológiai Intézetből kirúgott szívsebészt teszi felelőssé két vizsgálat is a műtétre váró betege haláláért - tudta meg a 24.hu. Székely László közben nyilatkozott az Indexnek és azt mondja: őt meg sem hallgatták az ügyét érintő vizsgálatokban.

 

 

Heves vitát váltott ki a hétfői parlamenti ülésen Székely László ügye. A szívsebészé, akinek a napokban meghalt egy betege, mert nem tudta megműteni, mivel kirúgták.

"Ennek a gyereknek majd a szemébe kell nézni valakinek, és azt kell mondani, hogy téves kormányzati intézkedések tömkelege vezetett oda, hogy az édesapádnak meg kellett halni” – mondta Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője.

Gulyás Gergely egy vizsgálatra hivatkozva cáfolta a vádakat, szerinte az MSZP politikai haszonszerzésre használja a halálesetet. „Az orvosok által elkészített vizsgálat eredményei is egyértelművé teszik, hogy nem áll összefüggésben a bekövetkezett tragédia és az adott főosztályvezető felmentése, ez van benne a vizsgálati jelentésben” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke az ATV Start című műsorában azt mondta, kikérték a vizsgálat anyagát, de kétli, hogy meg fogják kapni a dokumentumokat.

A fejleményekről a Kardiológiai Intézet vezetője nem nyilatkozott, az EMMI-től az ATV Híradója azt a választ kapta, hogy szakfelügyelő főorvosok segítségével vizsgálatot indítottak, amelyből az derül ki, hogy nem a kardiológiai intézet a felelős a férfi haláláért. Szerintük a beteget azonnal olyan intézetbe kellett volna irányítani, ahol a beavatkozáshoz meglettek volna a technikai feltételek.

Erre a szóban forgó kirúgott főorvos azt válaszolta, hogy

ezekről a vizsgálatokról ő nem tud, és őt nem is kérdezte meg senki. 

Az Indexnek azt mondta, hogy Magyarországon tulajdonképpen nem lehet olyan szívsebészt találni, akinek saját gyakorlati tapasztalata van ezzel a típusú betegséggel kapcsolatban. „Egy ad hoc összehívott bizottság azonnali véleménye pedig szerinte nem irányadó” – fogalmazott Székely László.

Székely Lászlót még azért függesztette fel a Kardiológiai Intézet szeptemberben, mert egy életmentő beavatkozáshoz egy privát plasztikai sebészt hívott a kórházba, azóta nem nyúlhat beteghez. Ezt a napokban mondta a Népszavának. Korábbi pácienseit a volt titkárnője irányítja az új osztályvezetőhöz, ez történt a csütörtökön meghalt betegével is, aki többször is telefonált időpontért - tette hozzá a szívsebész. Ekkor még a Kardiológiai Intézet azt közölte, hogy nem tudtak a betegről, aminek viszont ellent mond az a levél, melyben név szerint megsürgették a férfi szívműtétjét, még szeptemberben. Idő közben a levelet író sebész felmondott. A két orvosért pedig petíció indult, amit már több mint 1500-an írtak alá, többek között kollégák és páciensek is.

Hivatalból vizsgálatot indított a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI). Eddig arra jutottak, hogy a beteg nem került várólistára, és nem Székely László kirúgása miatt halt meg.

atv.hu

További belföldi híreink