Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-09 07:03:00

Vége a kedvezményes lakásáfának – mi lesz most?

8 milliárd forint plusz támogatást kapnak az építési vállalkozások. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke elmondta az ATV Start című műsorában, hogy ezt a támogatást a kormányzati költségvetési forrásból kapják, korszerűsítésre, arra hogy hatékonyabban tudjon működni az építőipar.

Duplájára nő a támogatás egyes építőipari beruházásokra

 

A kérdésre, hogy ez hatással lesz-e a lakásárakra, Koji úgy válaszolt, hogy a kormányzati intézkedések és a bankok kedvező hitelfelvételi lehetőségei megnövelték a keresletet a kínálathoz képest, ezért feszültség alakult ki, és ez növelte meg az árakat. A hirtelen megnövekedett kereslet és az építőipar jelenlegi kapacitása között jelentős különbség van, de Koji László szerint ez változni fog.

Szó volt arról, hogy 2020-ra a jelenlegi százalékos kedvezményes lakásépítési áfakulcsot visszatornázzák 27 százalékra. Ezzel kapcsolatban az elnök elmondta, hogy az építőipari áfacsökkentés egy 4 éves program volt, amiről tudták, hogy 2019 végére megszűnik. A szereplők most abban reménykednek, hogy lesz egy kompenzációs csomag ami kedvező helyzetbe hozza a lakosságot, hogy ne törjön meg a lakásépítés, lakásfelújítás üteme.

Az áfaemelés hírére már most elkezdtek emelkedni az árak. Ezt Koji László azzal magyarázta, hogy sokan azt szeretnék, ha előbbre hoznák a beruházások befejezésének határidejét, és többen meg szeretnék venni az új lakásukat a jövő év végéig, és ennek van árfelhajtó ereje.

Az elmúlt 14-15 hónapban 20 százalék körüli áremelkedés volt, és nem lehet tudni, hogy a bankok meddig tudják finanszírozni a kedvező hitelfelvételi konstrukciókat, jegyezte meg az ÉVOSZ elnöke. Budapesten nagy a kereslet és a kínálat közötti feszültség, vidéken nincs ilyen mértékű áremelkedés - tette hozzá.

Az építőiparban dolgozók fizetéséről elmondta, hogy a megkérdezett vállalkozók kétszámjegyű béremelést terveznek, attól függően, mennyire képzettek az érintett munkavállalók. Például egy jó segédmunkás, aki 220 órát is dolgozik főszezonban, havonta nettó 250-280 ezer forintot is megkereshet. Ez azonban csak ahhoz elég, közölte, hogy ne menjenek el többen külföldre dolgozni, mint amennyien visszajönnek.

atv.hu

További belföldi híreink