Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-07 07:46:00

Az unióban csak három országban rosszabbak a jövedelmek, mint nálunk

20-30 százalékos minimálbér és garantált bérminimum emelést szorgalmaznak a közszolgálati érdekvédők a jövő évi bértárgyalásokon. A Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy majdnem 50 ezer támogató véleménnyel ülnek majd asztalhoz. A szakszervezeti vezető azt szeretné, ha ezt figyelembe venné a kormányzat is.

Talán nem meglepő módon nemmel válaszolt a többség annak a kérdőívnek a központi kérdésére, amelyet 8 közszolgálati érdekképviselet tett közzé, még szeptemberben. A Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke sikeresnek tartja a közszolgálati konzultációnak nevezett felmérésüket. Majdnem 3 hét alatt kb. 50 ezren válaszoltak a 8 szakszervezet 8 kérdésére. 

„Az emberek olyan közszolgálatot akarnak, amelyben kevesebb a bürokrácia, a munkahelyek családbarátak, a munkakörülmények megfelelnek a kor színvonalának, és ahol a fizetésekből meg lehet élni” – mondta Híradónknak Boros Péterné, az MKKSZ elnöke.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma éppen ezért jelentős, a jelenleginél 20-30 %-kal magasabb minimálbért és szakmunkás bérminimumot szeretne kiharcolni a jövő évre. Szerintük reális a követelés, az itthoni átlagbérek ugyanis messze elmaradnak az európai bérektől.

„A 28 európai uniós tagországból Magyarországon a jövedelmek a 25. helyen vannak, mögöttünk csak Lettország, Románia és Bulgária van” – ismertette Agg Géza, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Az érdekképviseletek szerint diplomás bérminimumra is szükség lenne, de a hírközlési szakszervezet szerint a javaslatra eddig nem volt kormányzati fogadókészség.

Lázár András HMTSZSZ elnöke szerint szóba jött már a tárgyalás, de stratégiai kérdésként még nem merült fel az, hogy minél több okos és művelt, képzett ember legyen az országban – fogalmazott az elnök.

A szakszervezetek azt kérik a kormánytól, hogy a nemzeti konzultációhoz hasonlóan a közszolgálati konzultáció eredményeit is vegye figyelembe a bértárgyalásokon. Az egyeztetésnek egyelőre nincs hivatalos menetrendje.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink