Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-03 05:10:00

Nézze meg, hová szállhatnak el pár héten belül a benzinárak

Akár 440 forintra is emelkedhet az üzemanyag literenkénti ára a jövő év elejére - állítják a szakértők. A drágulást főként az Iránnal szembeni büntetőintézkedések okozzák. Az Európába érkező olaj ára már 4 éves csúcson van. Az áremelkedés szerdán kezdődik: a benzinért 5, a gázolajért 6 forinttal kell többet fizetnünk.

 

 

Szerdától a benzin ára 5, míg a gázolajé 6 forinttal emelkedik. Így előbbi literéért átlagosan 402, utóbbiért 421 forintot kell fizetni. Ez azonban még nem a vége a növekvő üzemanyag áraknak. A szakértő szerint a jövő év elejéig 20-25 százalékos drágulás várható.

"Ezek a számok, amik a legtöbb elemző szerint érvényesek jelenleg” – mondta az ATV Híradójának Major András. A Portfolio elemzője szerint megjelentek ennél radikálisabb prognózisok is: volt szó 120-150 dolláros olajárról. Major hozzátette: a mértékadó elemzések azért nem szaladnak ennyire előre.

Elemzők szerint ezúttal nem a devizaárfolyam változás miatt változnak az árak, hanem a világpolitika van befolyással a gazdaságra. 

Az Iránnal szembeni gazdasági szankciók miatt ugyanis a perzsa állam olajkitermelése radikálisan csökkent, amelynek hatására az Európába érkező Brent olaj hordónkénti ára a napokban döntötte meg a 4 éves csúcsot.

Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy ne autóval közlekedjenek. Sokat lehet spórolni ugyanakkor, ha előre eltervezzük, melyik töltőállomáson tankolunk. A különböző kutak árai között akár 80-90 forintos eltérés is lehet.

Az áremelkedés főként a dízelnél szembetűnő: utoljára 2014-ben, a nagy olajár-zuhanás előtt volt ilyen drága. Az elemző szerint azonban ez a drágulás még mindig elenyésző a 2012-es szinthez képest, amikor 450 forint volt a benzin literenkénti ára.

Az üzemanyagár-drágulás azonban folytatódik: a várakozások szerint jövő év első hónapjaiban érhetik el az árak a csúcsot, akkor akár 440 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag.

atv.hu

További belföldi híreink