Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-04 05:59:00

Eltűnt az életveszélyes magasságkorlátozó a Ferihegyi útról

Leszerelték a ferihegyi gyorsforgalmi úton lévő magasságkorlátozó kaput. A vasszerkezetnél korábban több súlyos baleset történt. 2006-ban többen meg is haltak, miután egy turistabusz teteje leszakadt. Az ATV Híradó által megkérdezett szakértő szerint éppen itt az ideje, hogy bevezessék a modernebb technológiákat.

Májusban tarolta le egy emeletes busz tetejét a ferihegyi gyorsforgalmi úton felállított magasságkorlátozó, a balesetben 28 ember sérült meg. A vasszerkezet annyira merev volt, hogy a busz nem szorult be alá, hanem gyakorlatilag az egész tetejét levágta.

2006-ban ugyanitt volt egy hasonló baleset: akkor is egy turistabusz száguldott át a magasságkorlátozó alatt: a tragédiában 2-en vesztették életüket.

Az ATV Híradójának szerdai felvételein már azt látni, hogy az illetékes hatóságok leszerelték a kaput, így több balesetet már nem okozhat. A megengedettnél magasabb járművek sofőrjeit mostantól egy információs tábla figyelmezteti arra, hogy térjenek le az útról.

Az új rendszer lényege, hogy egy elektromos szenzor méri be a járművek magasságát több száz méterrel a felüljáró előtt. Ha a megengedettnél magasabb egy jármű, akkor ezen az elektromos táblán villog a figyelmeztetés, hogy hajtson le a gyorsforgalmi útról.

Az ATV által megkérdezett szakértő szerint a magasságkorlátozó kapu egy elavult és veszélyes technológia, és éppen ideje volt az új rendszert bevezetni. Dittel Gábor azt mondta, egyre jobban terjednek a biztonságosabb megoldások: például, amikor gumibotokat lógatnak a járművek fölé.

Budapesten azonban még mindig számos helyen vannak felállítva a magasságkorlátozó kapuk, így sok évbe telhet, mire az összeset korszerűsítik. Az ügyben keresték az illetékes Budapest Közút Zrt-t is, de adásukig nem érkezett válasz.

atv.hu

További belföldi híreink